Az Erlay protokoll még tovább növelhetné a Bitcoin skálázhatóságát

Annak ellenére, hogy sokak szerint a bitcoin a jövő fizetőeszköze, az utóbbi években rengeteg kritika érte. A technika világában a legtöbb esetben minél gyorsabb egy adott termék, annál versenyképesebb. Ez sajnos jelen pillanatban nem kriptovaluták „királyának” malmára hajtja a vizet. Ha valaki amellett szeretne érvelni, hogy a bitcoin, mint fizetőeszköz halálra van ítélve, nincs más dolga, minthogy felhozza a méretezhetőséget vagy a tranzakciók sebességét (ami jelenleg körülbelül 5 tranzakció másodpercenként). Az utolsó nagy újítás a tranzakciók sebessége terén a Lightning Network volt, viszont a Bitcoin fejlesztői nem tétlenkednek. A következő fejlesztés már úton van.

A Te privát kulcsod, a Te kriptód! Tárold a digitális vagyonod hidegtárcán. Ingyenes házhozszállítás, több mint 100 támogatott kriptó.

Probléma – Megoldás

Az egyik legnagyobb akadály, amellyel a bitcoin fejlesztők szembetaláljak magukat, az nem más, mint a bitcoin node-ok által használt sávszélesség. Ha végre szeretnénk hajtani egy tranzakciót, először is bejelentjük azt. Közöljük ki a küldő, a fogadó és, hogy mennyi pénzt szeretnénk küldeni. Ezután a node-ok (csomópontok) megosztják ezt a bejelentést peer-to-peer módon, így hamarosan mindenki tudni fog róla. Az úgynevezett Erlay protokoll megváltoztatja a tranzakciók bejelentésének módját és ennek eredményeként lényegesen kisebb sávszélességre lesz szükség. Az új protokoll megalkotói Gleb Naumeko, George Maxwell és Pieter Wuille, akik jelenleg a bitcoin fejlesztők nagyágyúinak számítanak.

Erlay protokoll tovább növelhetné a BTC skálázhatóágot

Egy Bitcoin tranzakció életciklusa. | Erlay fehér könyv

Az új protokoll akár 75%-al is csökkentheti a bitcoin node-ok által használt sávszélességet

Gleb Naumeko, a Brit Columbia Egyetem kutatója és Bitcoin fejlesztő a következőképpen írja le az Erlay Protokoll működését:

„A ötlet a következő: ahelyett, hogy minden tranzakciót minden félnek (peernek) bejelentünk, a bejelentések csupán egy kisszámú (csupán 8 kimenő) kapcsolatnak lesznek elküldve. Ennek eredményeként megspóroljuk a node-ok által használt sávszélesség felét, szinte ingyen növeljük a kapcsolat minőségét és nagyobb ellenállást biztosítunk az időzített támadások ellen. Ha a kimenő peer-ek számát 32-re növelnénk, akkor az Erlay protokoll akár a használt sávszélesség 75%-át is megspórolná, a mostani protokollal szemben.”

Maxwell, Wuille és Naumeko jelenleg a közösség visszajelzését várják. Ha a közösség jóváhagyja a fejlesztést, megkezdik az úgynevezett Bitcoin Fejlesztési Javaslat (BIP) elkészítését, amelyben részletesen taglalják majd az új protokoll gyakorlatban való alkalmazását.

Az Erlay bejelentését követően, Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója és társalapítója, lelkesedését fejezte ki az új fejlesztés iránt és azt nyilatkozta, hogy „az Erlay hatékony peer-to-peer tranzakció elosztása egy rendkívül kecsegtető aspektusa a Bitcoinnak, hiszen jelentősen hozzájárulna a hálózat méretezhetőségének javításához.”

Az új protokoll nagyban javítana az eddigi Bitcoin hálózat teljesítményét és biztonságát, ami talán egy lépéssel közelebb hozná széles körű elterjedését. A fejlesztés megvalósítására ugyan még várni kell, de reményeink szerint hamarosan megérkezik. Habár azok az idők elmúltak, amikor hasonló bejelentések után akár 10-20 százalékos árnövekedésnek lehettünk tanúi, kétségtelen, hogy hosszútávon az Erlay és hozzá hasonló fejlesztések pozitív hatással lesznek a Bitcoin hálózat skálázhatósági potenciáljára.