Ha más nem is, de az Ernst & Young jól keresett a Quadriga károsultakon

Egy bíró Kanadában több mint 1.6 millió dollár munkadíjat hagyott jóvá a meghackelt QuadrigaCX auditor Ernst & Young könyvelőcégnek és ügyvédeinek mialatt a kárvallottak még mindig nem láttak egy petákot sem a letétjeikből.

A tegnap publikált jogi dokumentumban, a Nova Scotia Legfelsőbb Bíróság Darlene Jameson bírója hagyta jóvá az 1.6 millió dolláros munkadíjat és ügyvédi díjat a könyvelőcégnek.

Az auditorok és ügyvédeik célja, hogy visszaszerezzék a Quadriga kriptotőzsde befektetőinek és ügyfeleinek letétjeit és a jóváhagyott kompenzáció alapján óriási munkát végeznek.

A számla úgy keletkezett azonban, hogy tényleges előrelépés nem történt az ügyben, sőt, az auditor “bonyolító tényezőkre” hivatkozik, mint a hiányzó kimutatások a kriptotőzsde pénzügyeire vonatkozóan. Mellette a jelentés szerint ez Kanada történetének első kriptotőzsde bankcsődje, ami specializált eszközöket igényel a nyomozás folytatásához.

A kanadai kriptotőzsde januárban került a hírekbe, mikor az alapító-elnöke, Gerard Cotten hirtelen elhunyt Indiában. A bibi az, hogy Cotten sírba vitte a tőzsde kriptopénz tárcáinak a jelszavait is, így senki sem tud hozzáférni a letétekhez, ami nem kicsi, akár 190 millió dollárt is érhet.

Az Ernst & Young (EY) könyvelőcéget a bíróság bízta meg a szóban forgó letétek visszaszerzésével, de túlságosan sokat eddig még nem tett le az asztalra.

A számla viszont már megérkezett az auditortól és ügyvédi sleppjétől: 1,631,161.99$ fog vándorolni az EY könyvelő, a Stikeman Elliot ügyvédi iroda, a Kirkland & Ellis (dettó ügyvéd), Miller Thomson (tanácsadó) és Cox & Palmer (tanácsadó) zsebébe.

A pénzt a Quadriga hitelezői számláiról fogják kiegyenlíteni, aminek az egyenlege 25 millió dollár. Magyarán, ha az EY semmit sem fog tudni letenni az asztalra, akkor legjobb esetben 23.4 millió marad a károsultaknak. Persze az EY hivatkozhat újra ‘komplikációkra’, hogy tovább fejje a károsultakat.