Érvágással ér fel a bankoknak is a pandémia

A bankokat se kíméli a koronavírus, a brit HSBC 50%-os nyereség csökkenést jelentett, amíg a spanyol Santander még ennél is komolyabb, 82%-os esésről számolt be negyedéves profitjelentésében.

A BBC News riportja alapján a HSBC adózás előtti bevétele 2020 első negyedévében 3.2 milliárd dollár volt, ami közel fele az egy évvel ezelőtt jelentett 6.2 milliárdnak.

Közel 50%-os nyereségcsökkenésről számolt be a HSBC | BBC News

Közel 50%-os nyereségcsökkenésről számolt be a HSBC | BBC News

A HSBC mintegy 3 milliárd dolláros nem teljesítő hitelállományra is számít az évben.

“A COVID-19 világjárvány ügyfeleinkre gyakorolt gazdasági hatása volt a pénzügyi teljesítményünk megváltozásának fő mozgatórugója,” kommentálta a HSBC Group vezérigazgatója, Noel Quinn.

Az is kiderült, hogy a HSBC februárban bejelentett leépítését, minek keretében 35 000 alkalmazottjától válik meg, elhalasztja a kivételes helyzetre hivatkozva.

A Santander se örülhet, náluk a negyedéves profit 82%-kal esett és mintegy 1.7 milliárd dollárt kellett félretennie a hitelveszteségek ellensúlyozására, áll egy Reuters beszámolóban. Az eurózóna második legnagyobb értékű bankja ‘csak’ 360 millió dollár nettó profit könyvelt el az első negyedévben.