Ethereum alapító nem tartja sokra Sam Bankmant, optimista az AI-t illetően

Vitalik Buterin Ethereum társalapító nem rejtette a véka alá egy podcast adásban a véleményét Sam Bankman-Frieddel kapcsolatban, aki a kriptótörténelem egyik legnagyobb csalását hozta össze az FTX tőzsde vezetőjeként. A szurkálódások mellett azonban komoly dolgokról is beszélt, például arról, hogy nagy várakozásokkal tekint a mesterséges intelligencia fejlődésére.

Vitalik Buterin a kriptovilág egy érdekes csodabogara, akiről mindenki tudja, hogy komoly vízióval rendelkezik a decentralizált, okosszerződés alapú világgal kapcsolatban. Aki csak egyszer is látta beszélni, vagy olvasta bármilyen írását, az biztosan nem lepődik meg azon, hogy Buterin nem kedvelte az FTX vezetőjeként 8 milliárd dollár ügyfélvagyon eltűnéséért felelős Sam Bankman-Friedet (a továbbiakban: SBF).

Buterin már hosszú ideje kritizálja SBF-et, és az interjúban azt mondta, hogy teljesen téves az a közvélekedés, hogy a kriptós közösség egy emberként tapsolt volna Bankman-Friednak. Szerinte az iparágon belül már a kezdetektől fogva fenntartásokkal kezelték az FTX-et és Bankman-Friedet. Az egyik ilyen hangadó Anthony Sassano kiberbiztonsági szakember és Ethereum szószóló volt, aki ebben a Twitter posztjában még a csőd előtt nevezte a kriptós közösség rákos sejtjének SBF-et:

Buterin úgy látja, hogy Bankman-Fried nem tudta meggyőzően bemutatni a kriptodevizák és a hozzájuk kapcsolódó technológiák értékét, kizárólag pénzügyi szempontból közelítette meg az ügyet. Egy termékként és életmód márkaként árulta a kriptót, és ezt a terméket propagandisztikusan próbálta lenyomni az emberek torkán: “Nem volt képes felfogni a kriptó mélyebb értelmét, és hogy mi a jó ebben a vízióban. Egyszerűen azt látta benne, hogy ez egy üzleti lehetőség – úgy állt hozzá, hogy “Ó, ezen rengeteg pénzt lehet keresni” – fejtette ki Buterin.

A pletykálás mellett Buterin beszélt a mesterséges intelligencia gyors fejlődéséről is, amely számos iparágban – beleértve a kriptodevziák területét is – jelentős hatást gyakorol. Üdvözölte az AI eddigi fogadtatását és azt az álláspontot képviselte, hogy a mesterséges intelligencia segítheti az emberi kapacitás bővítését a munka világában. „Az egyik pozitív oldala ennek, hogy az AI inkább csak átalakítja és támogatja a munkát: ha az AI megszüntetné a munkahelyek 30%-át, az nagyon nagy baj lenne. Viszont ha úgy tekintünk erre, hogy a mesterséges intelligencia felszabadítja a munkaidő 30%-át, akkor rengeteg időt spórolunk” – magyarázta Buterin az AI hatékonyságnövelő oldalát.

Az interjúban kitértek a mesterséges intelligencia kreatív területekre gyakorolt hatására is, például a hollywoodi filmiparra. Buterin bár hangsúlyozta, hogy nem szeretné a művészeket teljesen kiszorítani, azt örömmel látná, ha egy alkotó könnyedén felhasználhatná az AI által nyújtott eszközöket egy film létrehozásához. „Szeretném, ha egy film elkészítésének költsége 100 000 dollár per főről nullára csökkenne, és az alkotók csak a kreativitásukkal, és pár hónap befektetett munkával létre tudnának hozni valamit az AI segítségével.”

A teljes angol nyelvű podcast adás itt tekinthető meg.