Az Ethereum Alapítvány 100 millió dollár értékű ethert adott el a csúcson

A piac csúcsán a 2017-es hatalmas bikaverseny során az Ethereum Alapítvány 70 000 ETH-tól szabadult meg. Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin győzte meg az alapítványt az eladásról.

Az ETH ára 2018 januárjában 1400 dolláron tetőzött, amely megközelítőleg 100 millió dollárnyi pénzt hozhatott az alapítvány konyhájára. Buterin ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozta azt is, hogy ő 30 000 ETH-t adott el.

Buterin nyilvánosságra hozatali nyilatkozata arra mutatott rá, hogy az eladás segített az alapítvány fizetőképességének megőrzésében. Úgy fogalmazott, hogy 100 millió dollár „meghosszabbítja a kifutópályát” az alapítvány munkájához.

Néhány Twitter követő szerint az eladás az alapítvány forrásainak bölcs felhasználása volt. Hasonlóan vélekedett Chris Burniske internetes elemző és kriptovaluta író is, aki egy tweet-ben kommentálta Buterin nyilatkozatát.

Nem meglepő, hogy sokan nem ugyanolyan fényben látják a döntést. Miközben Buterin személyesen profitált az eladásból, az alapítvány szintén nagyot szakított, sokan azonban óriásit buktak.

Figyelembe véve a 2017 végén a piacon zajló általános FOMO jelenséget, sokan Buterin döntését önző, saját pénztárcáját gyarapító viselkedésnek gondolják. Azok a befektetők, akik jelentős összeget veszítettek, úgy gondolják, hogy az alapító magára hagyta őket. Az elmúlt közel két év vesztesége drámai volt. A Buterin ETH-ját vásárló befektetők pénzük több, mint 80%-át bukták el.

Általános piaci változások

A veszteségek természetesen jelentősek. Ugyanakkor a többi coin is elvesztette értékének nagy részét. Még a bitcoin tulajdonosok is drámai összegnek inthettek búcsút és a bitcoin ára jelenleg is a mindenkori csúcs mindössze 30%-án áll. A piaci veszteség ellenére a Buterin által közzétett jelentés bizony keserűséget okozhat egyeseknek. Természetesen a kiegészítő források segíthetnek az alapítványnak a felszínen maradáshoz. Az Ethereum befektetői és hívei dönthetnek úgy, hogy a csúcson adnak el inkább mindent, nem pedig a mélyponton.

Nemrég, egész pontosan december 8-án hajnalban megtörtént az Isztambul Hard Fork, azaz az Ethereum rendszer szintű frissítése. A mostani újítás hat változást hozott a rendszer életébe, ide tartoznak többek között az alacsony tranzakciós díjak, továbbá a megváltozott DAO-k közötti utalások is. Ugyanakkor az Ethereum 2.0 még várat magára. Egy hivatalos blog bejegyzés szerint ugyanis a fejlesztőknek még több évre van szüksége ahhoz, hogy megtörténjen a teljes átállás.