Megtörtént az Ethereum Isztambul hard forkja – eddig minden rendben

Valamivel a 9 milliomodik blokk után megtörtént az Ethereum rendszer szintű frissítése, az Isztambul hard fork.

Idén már harmadik alkalommal frissítették az Ethereum protokollját. A korábbi Szentpétervár és Konstantinápoly nevekre hallgató hard forkok után vasárnap hajnalban a 9 069 000. blokknál az Isztambul hard forkon esett túl a rendszer. Összességében ez már a 8. ilyen hard fork, mely az Ethereum életében megtörtént.

Mit hozott az Isztambul hard fork?

Az mostani Ethereum hard fork hat újítást, azaz EIP-t (Ethereum Improvement Proposals) tartalmazott. Ezek között vannak olyan fejlesztések, amely

  • a DDos támadás ellen védi majd a hálózatot (EIP 1344)
  • segíti az együttműködést az equihash algoritmus alapú PoW kriptopénzekkel, mint ami a ZCash is (EIP 152)
  • valamint érinti a tranzakciós díjak kérdéskörét is (EIP 1108, 2028, 2200).

Az alacsonyabb tranzakciós díjak (gas) segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a blokkláncon keresztül több tranzakciót tudjanak végrehajtani valamit megnyílik az út a zk-SNARKs technológia előtt, mely teljesen anonim tranzakciókat tesz majd lehetővé.

Nem volt teljesen zökkenőmentes az átállás, az utolsó pillanatban ugyanis a Parity ethereum kliens felhasználóknak még egy last-minute frissítést be kellett iktatniuk, hogy minden rendben működjön a hard forkot követően is. A Parity jelenleg a teljes hálózati forgalom 23%-át adja és leginkább bányászok és váltók használják a szolgáltatásaikat.

Megváltozik továbbá, hogyan kell majd a DAO-k között utalni az Ethereum hálózatán keresztül, ezért néhány okos szerződés manuális migrációjára is szükség lesz. Például az Aragon hálózatán 680 okos szerződés feltehetően nem működik most, ahogy azt korábban már jelezték.

Az Ethereum teljes mértékű átalakulása proof-of-stake rendszerre 2021-re várható.