Az Ethereum fejlesztők elhalasztják a ProgPow frissítést

Az Ethereum protokoll fejlesztői úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják az ASIC-ellenálló ProgPow frissítés bevezetéséről a döntésüket.

Az új frissítés, a ProgPow elhalasztásáról szóló döntést végül péntek reggel hozták meg a vezető fejlesztők, többek között Hudson Jameson, Lane Rettig, Afri Schodedon, Martin Holst Swende, Danno Ferrin és Greg Colvin. A döntésük szerint még tovább kell folytatni az auditját a frissítés bevezetésének megkezdése előtt.

Ezek a vizsgálatok, amelyeket független szervezetek fognak elvégezni, azt célozzák majd, hogy bebizonyítsák, az új algoritmus bevezetése valóban az ASIC-bányászok hatékonyságát csökkenti – amik így kevésbé lennének jövedelmezőek a GPU bányászattal szemben.

Túl kevés az információ a ProgPow hálózati hatásáról

Mivel a döntés elnapolására is azért jutottak, mert a jelenlegi információk birtokában senki sem akart konkrét döntést hozni a ProgPow bevezetéséről, a legtöbb fejlesztő most ezektől a vizsgálatoktól várja, hogy meggyőzőbb adatokkal rendelkezzenek.

“Ha eljutunk egy olyan pontra, amikor azt tudjuk mondani ‘Igen, ez működni fog és itt van, hogy miért’, akkor az rengeteget segítene”, mondta Jameson, aki az Ethereum Alapítvány kommunikációs vezetőjeként is dolgozik.

“Ha nem találunk problémákat… az biztosítani fog arról minket, hogy milyen döntést kell meghoznunk.”

Ebben pedig Ferrin, az egyik szoftvermérnökük is egyetértett Jamesonnal. Szerinte a vizsgálatok biztosítani fogják azokat a szükséges adatokat, amelyek alapján megalapozott döntést tudnak majd hozni. Hogy azonban ezek az eredmények pontosan mikor is fognak napvilágot látni, még nem biztosak. Jameson szerint előreláthatólag márciusban vagy kora áprilisban lesznek legkorábban publikálhatók.

Az Ethereum fejlesztők elhalasztják a bányász algoritmus megváltoztatását

Colvin így nyilatkozott a döntésről:

“Én boldogan döntenék ma, de nem vagyok szakértő. Örömmel várok a vizsgálatok eredményére persze, de nem szeretném májusban vagy azután meghozni a döntést. Nagyon sok ember szeretné mihamarabb tudni, hogy a saját munkájára koncentrálhasson. El kell dönteniük, hogy ‘Most akkor megvegyem ezt a CPU-t 1000 dollárért vagy ne?’”

A fejlesztők pedig nem csak a szakértők vizsgálatának várják az eredményét, de magától az ethereum közösségtől is várják a visszajelzéseket.

Ezen felül persze a bányászok véleményét is tudni szeretnék a döntés meghozatala előtt, azonban erről Rettig azt is megjegyezte, hogy ez “minden valószínűséggel aszimmetrikus lenne”. Ha ugyanis sokan támogatják, az nyilván egyértelművé tenné a döntést, azonban az erős támogatás hiánya, nem feltétlenül jelentené azt, hogy a fejlesztés nem lenne előnyös a számukra.