Zuhannak az Ethereum tranzakciós díjak a Dencun frissítés óta

A legutóbbi Dencun frissítés forradalmasította az Ethereum skálázási megoldásokat. A tranzakciós szolgáltatási díjak jelentősen csökkentek a mainneten, néhány szolgáltatási díj csökkenése a 90%-ot is elérte.

Bár elsősorban a Layer-2 erősségeire koncentráltak, az alapréteg is nyilvánvaló előnyöket tapasztal az úttörő fejlesztésnek köszönhetően.

Meredeken csökkent az Ethereum napi díjbevétele

Egy X felhasználó David Alexander II szerint a mainnet gázdíjai a Dencun márciusi frissítése óta meredeken csökkentek, miközben a tranzakciók száma nagyjából változatlan maradt. Az Ethereum ETH Price ETH Price átlagosan 1,23 millió napi tranzakciót hajtott végre, ezzel körülbelül 28,7 millió dollár napi díjat begyűjtve.

Jelenleg a tranzakciók száma változatlan, azonban a beszedett napi díjak értéke 7,7 millió dollárra csökkent. A Dencun elsődleges összetevője az EIP-4844, amely egy új tranzakcióosztályt vezet be. Ez a jövőben adatblobokat használ, hogy csökkentse a tranzakciós adatok közzétételével kapcsolatos költségeket. A blobok bevezetése, lehetővé teszi a 2. rétegű hálózatok számára, hogy költséghatékonyabban tárolják az adatokat. A költségek csökkenésének eredményeként a felhasználóknak alacsonyabb díjakat kell számolniuk.

Az Ethereum napi tranzakcióinak és gázdíj bevételeinek alakulása az elmúlt 6 hónapban. Forrás: Nansen

Lelassult az Ethereum deflációs üteme

Az Ethereum mainnet költségeinek csökkenésével az ETH forgalomból való kilépésének díja lelassult. Minden egyes tranzakció egy meghatározott mennyiségű ETH égetésével jár, ami megfelel az érvényességéhez szükséges minimális összegnek, azaz az alapdíjnak.

Mint látható, az elmúlt hetekben az égési ráta meredeken csökkent, ami az inflációs rátát felfelé tolta. A deflációs nyomás csökkenése valószínűleg szerepet játszott az ETH 12%-os esésében a Dencun bevezetése óta.

Csökkent a mémérmék körüli mánia

Bár a Dencun minden bizonnyal segített az Ethereum díjainak csökkentésében, fontos megjegyezni, hogy a visszaesés egyik fő oka a csökkenő mémérme őrület lehetett.

A díjak március elején magasak maradtak, éppen akkor, amikor az Ethereum alapú Pepe és a Shiba Inu tokenek értéke megugrott. Az utóbbi időben azonban a kereskedők a nagyobb hozam reményében a Solana körül gyülekeznek.