Az Ethereum társalapítója szerint az ETF jóváhagyása mindent megváltoztat

Joe Lubin, az Ethereum társalapítója és a Consensys vezérigazgatója szerint az elmúlt hét eseményei bizonyították, hogy a politika most már meghatározó szerepet játszik a kriptovaluták szabályozásában, ami jó hír az iparág számára.

Kevésszer tapasztalhattunk rövid idő alatt annyi előrelépést a kriptovaluták rövid történetében, mint az elmúlt héten: Washingtonban szerdán váratlanul kétpárti támogatás alakult ki egy kriptovaluta szabályozási törvényjavaslat mögött, az azt követő napon pedig az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) meglepő módon jóváhagyta a spot Ethereum ETF-eket.

Joe Lubin szerint mindkét esemény – különösen a SEC Ethereumról szóló fordulata – jelentős változást jelez a kriptovaluták kezelésében az Egyesült Államokban, és ez a gyakorlatban megváltoztathatja a játékszabályokat.

A Lubin által alapított 7 milliárd dolláros Ethereum szoftvercég, a Consensys jelenleg is jogi csatározásban áll a SEC-kel a kriptovaluták jogi státuszával kapcsolatban. Lubin szerint azonban a hét eseményei azt sugallják, hogy a kriptovaluták most magasabb státuszt értek el az amerikai hatalmi apparátuson belül, ami hatással lehet az ilyen csatározások kimenetelére.

„Azt gondolom, hogy ez most egy rendkívül fontos politikai kérdés” – jegyezte meg Lubin. Úgy véli, hogy a politikai nyomás, amely a spot Ethereum ETF-ek jóváhagyásához vezetett, valószínűleg a Fehér Ház kérése vagy követelése miatt történt.

„Ha meg akarod nyerni a választásokat, valószínűleg szükséged lesz a blokklánc decentralizált protokoll ökoszisztémájának támogatására” – folytatja Lubin. – „Vagy legalább is nem akarod, hogy utáljanak.”

A SEC vezetése valószínűleg nem gondolkodik másképp a kriptovalutákról, mint egy héttel ezelőtt – az ügynökség hallgatása ékesen szóló volt – de a politikai nyomás most talán megakasztotta a SEC agresszív jogi hadjáratát az olyan amerikai kriptovaluta cégek ellen, mint a Consensys.

Ez a hirtelen változás jelentős előrelépést jelent a kriptovaluták számára, mivel az iparág mostanság folyamatosan szabályozási akadályokkal és jogi kihívásokkal szembesül. A SEC döntése, hogy jóváhagyja a spot Ethereum ETF-eket, sokak számára meglepetés volt, és azt mutatja, hogy a politika befolyása növekszik a kriptovaluták szabályozásában.

Lubin azonban óvatosságra int: „Ébernek kell maradnunk” – mondja. „Nem feltételezhetjük, hogy nem fognak újra támadni minket.”

Az elmúlt hét eseményei új korszakot nyithatnak a kriptovaluták szabályozásában és elfogadásában Amerikában, és a Consensys vezérigazgatója szerint ez csak a kezdet. A politikai támogatás növekedése és a szabályozási környezet változása ugyanis lehetőséget kínál a kriptovaluták szélesebb körű elfogadására és gazdasági integrálására, ami végül a teljes iparág előnyére válhat.