Az Ethereum ETF-kibocsátók továbbra is várnak a SEC engedélyére

Három hete az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta az első amerikai spot Ethereum ETF bevezetéséhez szükséges első lépést. A 19b-4 űrlapot követően már csak az S-1-es űrlap jóváhagyása van hátra, melynek a pontos időpontjáról nem tudtunk semmit, csak annyit, hogy akár hetekbe, vagy hónapokba is telhet.

Információink szerint azonban a SEC június 7-ére ígérte a választ a május 31-ig benyújtott S-1-es nyomtatványokra, viszont legalább két kibocsátó megerősítette a hírt, hogy nem kapott semmiféle visszajelzést ezzel kapcsolatban. Meddig húzódhat vajon az Ethereum-ETF tényleges kereskedésének a megkezdése?

Közel egy hónapja szárnyal az Ethereum

Május 20-án felrobbantotta az X-et (korábban: Twitter) Eric Balchunas és James Seyffart, amikor 25%-ról 75%-ra növelték az első amerikai spot Ethereum ETF jóváhagyásának az esélyét. Az Ether árfolyama az elmúlt napokban tapasztalt korrekciók ellenére több mint 15%-os emelkedésen van túl, ezzel jelentősen túlteljesítve az 1,3%-os értéknövekedést bemutató Bitcoin-t.

Az ETH/USDT és BTC/USDT 4-órás grafikon összehasonlítása, forrás: TradingView

Az X-bejegyzést követően a potenciális kibocsátóktól gyorsított úton kérte be a SEC a 19b-4 nyomtatványokat, mely egy ETF-kibocsátás első lépése. Ezt követően az S-1 űrlapokon van a sor, ugyanakkor a két nyomtatvány elbírálása között hetek, vagy akár hónapok is eltelhetnek. Információink szerint május 31-re kellett elkészíteni az ETF-kibocsátóknak az S-1 nyomtatványt, és olyan vállalatok, mint a BlackRock, a Fidelity vagy a Grayscale ezzel nem viccelnének.

Nincs hír az S-1 nyomtatványról

Bár a spot Ethereum ETF elfogadásának a ténye megkérdőjelezhetetlen, a tényleges kereskedésig még várni kell. A kereskedés megkezdéséhez és ezáltal az intézményi tőke jelentős beáramlásához a SEC-nek jóvá kell hagynia az S-1 nyomtatványokat is, amit a tőzsdefelügyelet június 7-re ígért.

Bár nem világos, meddig tart a nyomtatványok elbírálása, egy olyan szintű intézménynél, mint a SEC azt várná az ember, hogy képes tartani a határidőket. Az Ethereum-ETF esetében azonban legalább két kibocsátó nem kapott semmiféle visszajelzést a gyorsított úton bekért nyomtatványokra, a többi viszont nem kommentálta az esetet.

Milliárd dollárokról dönt a SEC

Gary Gensler, a SEC elnöke a CNBC-n legutóbb azt nyilatkozta, hogy eltarthat egy ideig az S-1 nyomtatványok jóváhagyása. A köztudottan kripto-ellenes szakember jelentős horderejű kérdésekben hoz döntést, ezek a döntések pedig páratlan hatással bírnak többek között a digitális eszközök felfutására is.

A spot Bitcoin ETF esetében láthattuk, hogy a lakossági és intézményi befektetők preferálják a hagyományos tőzsdei keretek között értékesített terméket, mely magasabb díjazása ellenére megkönnyíti az utat a kriptovalutákból származó hozam megszerzésére. A spot Bitcoin ETF közel 5 hónap alatt 15 milliárd dollárt meghaladó beáramlást ért el, melynek nagy részét a BlackRock-nak köszönhetjük. Az ETF sikerének következtében jelentős felfutást tapasztalhattunk tavasszal a kriptovaluta-piacon, a hatást pedig tovább erősítheti az Ethereum-ETF is.

Egyes elemzők szerint a spot Ethereum ETF tényleges kereskedése nagyjából 10-20%-át fogja kitenni a Bitcoin ETF-jének, mely rekordnapjain elérte a 800 millió – 1 milliárd dolláros nettó beáramlást. A BlackRock első körben 10 millió dollárnyi Ethereum-ot kíván vásárolni ETF formájában, míg a Franklin Templeton rendkívül kedvező, 0,19%-os kezelési díjat számít fel minden Ethereum-ETF-re.