Több mint 3 milliárd dollárnyi Ethereum hagyta el a tőzsdéket

Kereskedési volument tekintve az Ethereum a világ harmadik legnagyobb forgalmát generáló kriptovaluta. Az altcoin térnyerése az elmúlt években hozzájárult ahhoz, hogy befektetői szemszögből a Bitcoin mellett az Ethereum is blue chip kriptovalutává váljon, ez pedig megnyitotta a lehetőségét annak, hogy a tőzsdefelügyelet jóváhagyja az első azonnali Ethereum ETF-et is.

A május 23-i döntést követően közel 800 ezer Ether hagyta el a központosított tőzsdéket. A befektetők saját őrzésükbe helyezték át kriptovalutáikat, ebből arra következtetve, hogy keresleti növekedésre és az árfolyam felfutására számítanak.

Történelmi Ethereum-ETF

A spot Bitcoin ETF januári jóváhagyását követően megindultak a találgatások, hogy vajon mikor érkezhet riválisa, az Ethereum azonnali ETF-je is. Azok után, hogy a BlackRock 2023 novemberében kérvényezte a legnagyobb altcoin ETF-kereskedését, várható volt, hogy előbb-utóbb terítékre kerül a blue chip altcoin hagyományos tőzsdei kereskedése is.

A szkeptikus várakozásokat május 20-án rázta fel Eric Balchunas és James Seyffart, amikor 25%-ról 75%-ra emelték a spot Ethereum ETF elfogadásának a valószínűségét. Az ezt követő napokban jelentős felfutáson ment keresztül az Ethereum-hálózat natív tokenjének, az Ether-nek az árfolyama, május 23-án pedig jóvá is hagyták az ETF-kereskedés utolsó előtti regisztrációs űrlapját, a 19b-4 nyomtatványt.

Ugyan az S-1 űrlapok jóváhagyása még nem történt meg, az iparági elemzők arra számítanak, hogy legkésőbb június végéig jóváhagyásra kerül ez is, és megkezdődhet a spot Ethereum ETF tényleges tőzsdei kereskedése az Egyesült Államokban is.

Felkészülés az Ethereum-ETF kereskedésére

A CryptoQuant adatai szerint az elmúlt 10 napban 797 ezernél is több Ether-jóváírást hajtottak végre a központosított tőzsdékről, mely mai árfolyamon több mint 3 milliárd dollárnak felel meg. A kiáramlás arra enged következtetni, hogy a befektetők azért helyezik át saját őrzésükbe eszközeiket, mivel a kereslet megnövekedésével az árfolyam felfutására számítanak. Makrogazdasági értelemben a befektetők által okozott kínálati szűkülés szintén árfolyamfelhajtó hatással bírhat.

Az Ether tőzsdei készletváltozása, forrás: Leon Waidmann

A kiáramlásnak köszönhetően a teljes Ether-készletnek jelenleg mindössze 10,6%-a található már a központosított tőzsdéken, mely az elmúlt évek legalacsonyabb szintjét eredményezi. Az Ethereum-ETF tényleges kereskedése a legtöbbek szerint utat nyithat egy új, történelmi csúcsdöntési kísérlethez a legnagyobb altcoin esetében, melyre legutóbb 2021 novemberében volt példa, amikor az eszköz árfolyama elérte a 4870 dollárt.

Az Ether árfolyam-előrejelzése

Cikkünk írásakor az Ether ETH Price ETH Price árfolyama 3800 dollár körül ingadozik, az elmúlt héten 2%-kal csökkent értéke azok után, hogy az elmúlt hónapban 25%-os értéknövekedésen ment keresztül. 2023 decemberében Raoul Pal arról beszélt, hogy az Ethereum-ökoszisztéma fejlesztési terve, a Bitcoin-felezés és a tényleges beáramlás, melyet a spot Ethereum ETF generálhat 2024 első felében akár 5300 dollárig is felhajthatják az eszköz árfolyamát.

Azok után, hogy szinte biztosra vehető az Ethereum-ETF tőzsdei kereskedése, a történelmi csúcsdöntés mellett egyre több érv sorakozik fel. Az Ethereum Proof-of-Stake konszenzusmechanizmusa nem helyez akkora nyomást az Ether árfolyamára, mint a Bitcoin esetében a bányászok, mivel a validátoroknak nincs akkora költségük, mint a Bitcoin-bányászoknak, ez pedig árfelhajtó hatással bírhat.

A pozitív kilátások ellenére azonban számolni kell a Grayscale ETHE alapjának a kiáramlásával, aminek jelenlegi értéke 11 milliárd dollár. A spot Bitcoin ETF kapcsán döntő jelentőséggel bírt a Grayscale által diktált kiáramlás, mely május közepére apadt ki.