Közel 200 ezer Ethereumon ülhet a legnagyobb dél-kelet ázsiai bank

A blokklánc technológia abszolút előnyei közé tartozik az elszámolhatóság és az átláthatóság a nap 24 órájában. A piac legnagyobb szereplőinek a monitorozására pedig egy komplett iparág épült, a blokklánc analitika. Segítségükkel tudomást szerezhetünk arról, hogy az kriptovaluta-piac befolyásos szereplői mit, mikor és milyen értékben vásárolnak.

A Nansen blokklánc-analitikai cég legújabb kutatásából kiderült, hogy a szingapúri DBS bank közel 200 ezer Ethereum-on ül tárcájában annak ellenére, hogy a befektetési bank tagadja a kriptovaluták tartását könyveikben.

Többszáz millió dollárnyi Ethereum

Szingapúr legnagyobb bankja, a DBS a 2023-as kimutatások alapján több, mint 739 milliárd dollárnyi eszközt kezel, ezzel pedig Délkelet-Ázsia legnagyobb befektetési bankjának számít. A 2020 óta kripto-kereskedési- és letéti szolgáltatásokat biztosító bank a Nansen on-chain analitikai cég szerint egy Ethereum-bálna, és több mint 640 millió dollár értékben tartanak ETH-et tárcájukban.

A láncon belüli adatokat megvizsgálva a Nansen azt állítja, hogy a 0x9e927c02c9eadae63f5efb0dd818943c7262fb8e című Ethereum-tárca a befektetési bankhoz tartozik, a tárcán pedig a DeBank adatai alapján 173 387,85 db ETH található, melynek jelenlegi értéke 646 millió dollárra rúg. A visszafejtett tranzakciókból a Nansen hozzátette, a DBS által birtokolt Ethereum-állomány 200 millió dollárnál is több profitot jelent a kereskedési bank számára.

A DBS azonban tagad

Egyre gyakoribb, hogy a vállalatok elsődleges tartalékeszköznek a kriptovalutákat tekintik. A Bitcoin mellett azonban az Ethereum is bluechip kriptovalutának számít már, a befektetési bankok pedig előszeretettel fordulnak a legnagyobb altcoinhoz tőkepiacaik tokenizálása érdekében. Az Ethereum egy blokklánc-alapú hálózat, mely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy decentralizált alkalmazásokat (dApp-okat) fejlesszenek játékok és pénzügyi alkalmazások futtatására.

Annak ellenére, hogy a Nansen váltig állítja, hogy a tárca a DBS-hez tartozik, a bank szóvivője szerint a DBS könyvei nem támasztják alá ezt az állítást. Egyes hozzászólások arra engednek azonban következtetni, hogy a tárca, amelyre a Nansen hivatkozik, az valószínűleg a befektetők vagyonát őrzi.

„A DBS-nek van egy digitális tőzsdéje az akkreditált befektetők számára, amely egy ideje működik. Valószínűleg az ETH-et ezeknek a befektetőknek tartják, nem pedig saját eszköznek.” – mondta @kirbyongeo

A Nansen ragaszkodik állításához

A Nansen a világ egyik legnagyobb on-chain analitikai cége, amit felhasználók ezrei használnak arra, hogy kedvenc influencerüket vagy leginkább favorizált kriptovalutáikat kövessék. A naponta több mint 500 terrabájt adatot feldolgozó cég elemzője, Edward Wilson, azonban ragaszkodik ahhoz az állításhoz, miszerint a tárcán található ETH az a DBS tulajdona, nem pedig a befektetőké.

Wilson szerint a DBS birtokolja a tárca kulcsát, ebben pedig semmi meglepő nincs, hiszen ez a megállapodás hasonló lehet ahhoz, ahogyan a Binance vagy a Coinbase is őrzi a kriptovalutáit.