Mire készüljenek a kriptobefektetők az Ethereum Merge után?

A múlt héten az ETH árfolyama jelentősen megugrott, miután közzétették a legutóbbi fejlesztői egyeztetésen készült feljegyzéseket, amelyek utaltak a Merge néven ismert közelgő frissítés ütemtervére. Ez az Ethereum blokklánc frissítés meg fogja változtatni a hálózat biztosítását, az energiafogyasztást és a tokenomikát, és ebben a staking alapvető szerepet fog játszani. Hogyan készüljenek fel tehát a kriptobefektetőnek a közelgő eseményekre?

ETH árfolyam
Ethereum árfolyam az elmúlt hónapban

Mi az a Merge – Egyesülés?

Az Ethereum blokkláncon egy sor fejlesztés és frissítés történik, hogy a Proof of Work (PoW) mechanizmusról a Proof of Stake (PoS) konszenzusos mechanizmusra váltson. Ennek befejezéséhez a következő mérföldköveket kell elérni:

  • A Beacon Chain létrehozása és elindítása 2020. december 1-jén megtörtént. A Beacon Chain az, ami bevezeti a PoS-t az Ethereum blokkláncon. Emiatt “konszenzus rétegnek” is nevezik.
  • A blokklánc konszenzus mechanizmusának lecserélése PoW-ról PoS-re jelenlegi ütemezés szerint ez szeptemberben megtörténik. A létező lánc, azaz a Mainnet ezután “végrehajtási rétegként” fog működni, mivel az azt futtató jelenlegi PoW-t felváltja a Beacon Chain.
  • A hálózat biztonságáról a konszenzus réteg fog gondoskodni. A végrehajtási réteg az, ahol az okos szerződések futnak és a tranzakciók létrejönnek.

Mivel a frissítés ezt a két láncot fogja összekapcsolni, hogy egyként működjenek tovább, az esemény neve lett a ’Merge’.

Miért fontos ez a lépés?

Ethereum top befektetői
Ethereum top befektetői

Mivel a Beacon Chain már 2020. decembere óta fut, az ETH-kínálat jó része már most ezen a láncon van stakelve, és validátorok jutalmat kapnak a hálózat működtetéséért. Jelenleg több mint 12 millió ETH van feltöltve a Beacon Chain okosszerződésbe. Ez a jelenlegi ETH-kínálat közel 10%-át adja. Ráadásul ez az ETH hosszú távon van zárolva, mivel a PoS ETH-láncon egyelőre nincs időpont a letétmentesítési (unstaking) képesség bevezetésére.

Hogyan befolyásolja ez az ETH-kibocsátást

A PoS-re történő átállás után nem lesz több bányászjutalom. Ezért az ETH-kibocsátás jelentősen csökkenni fog, ráadásul már most is teljes kínálat 10%-a a staking szerződéssel le van zárva.

Ethereum kínálat július 21-én
Ethereum kínálat július 21-én

Az Etherscan szerint július 21-én összesen 13 347 ETH-t adtak hozzá a jelenlegi kínálathoz. Ha ebből levonjuk a bányászatért kapott blokkjutalmakat, akkor csak a staking jutalom marad, és ekkor a napi nettó eredmény már negatív lesz. Ez azt jelenti, hogy több ETH-t égetnek el díjként, mint amennyit jutalomként kapnak, csökkentve ezzel az ETH összkínálatot.

Hogyan lehet tőkét kovácsolni ebből a változásból

Vásárolj ETH-t

A Merge valószínűsíthető biztos dátumának közzétételével még egy rövid időszak áll rendelkezésre, amikor az ETH-kínálat tovább fog növekedni. Ezt követően “deflációs” szakaszba lépünk. Már most is láttunk némi ármozgást, de még mindig van hely további emelkedésre, mivel az ETH staking mennyiségének növelésére való ösztönzés erősödni fog.

Vásároljon likvid ETH-t

Mivel a Beacon Chain staking szerződésre küldött ETH ismeretlen időtartamra zárolásra kerül, és a minimálisan szükséges összeg is viszonylag magas (legalább 32 ETH), poolok jöttek létre, hogy segítsék a felhasználókat az ETH-juk letétbe helyezésében. Néhány ilyen pool aztán létrehozott egy ERC-721 tokent, amely a stakelt ETH-k kereskedhető átvételi elismervénye.

Ilyen például a Lido által kiadott stETH token és a Rocket Pool által kiadott rETH. Amikor a felhasználó belép a platformjukra, hogy ETH-t stakeljen, akkor a tokent 1:1 arányban az ETH-val arányban verik.

Mivel ez lényegében egy jövőbeli beváltásra szóló nyugta, az ETH árához képest diszkonttal kereskednek vele. Ez a kedvezmény nem fix, a piac határozza meg az értékét, ahogy azt az alábbi Footprint grafikonon is láthatjuk:

Ethreum staking token
Ethreum staking token árfolyam

A stakelt változat megvásárlásával a befektető 2-3%-os extra hozamot és a vele járó felhalmozódó kamatot kaphat, ha hajlandó megvárni a staking feloldás funkció megjelenését a PoS Ethereum blokkláncon. Ennek az unstaking funkciónak a bevezetésére még nincs kijelölt dátum, de a durva ütemterv szerint 6-12 hónappal a Merge után készülhet el.

A legfontosabb tudnivalók

Hosszú távon az ETH árfolyama emelkedni fog a Merge után. Főleg akkor, ha az Ethereum megtartja releváns és domináns helyét a blokkláncok között, és a blokkláncipar tovább növekszik. Mivel az Ethereum kínálat csökken, a kereslet pedig változatlan marad (és valószínűleg növekszik), az árfolyam felívelése egyértelműen egy logikus következtetés.

A hozam növelésének érdekében az ETH likvid staking verziójának megvásárlása további nyereséget hozhat, ha a befektető több időt tud várni, mivel a stakelt verzióval gyakran diszkonttal kereskednek az ETH spot árához képest.