Ethereum-szerű programozhatóságot kaphat a Bitcoin

A Rootstock alapítója, Sergio Demian Lerner szerint a Bitcoin ökoszisztéma a következő nagy fejlődési lépcsőjére készül. A Bitcoin hálózatán Ethereum-szerű programozhatóság bevezetését tervezi a következő 12 hónapon belül a “BitVMX” projekt keretén belül.

A BitVMX projekt bemutatása

Sergio Demian Lerner korábban Satoshi Nakamoto Bitcoin tevékenységeinek kutatásával vált ismertté. Az argentin szoftverfejlesztő a Bitcoin++ fejlesztői konferencián Austinban mutatta be a “BitVMX” projektet. Ez az új kezdeményezés a Robin Linus által tavaly bemutatott, és széles körben vitatott “BitVM” tervezetre épül. Az innováció célja az, hogy lehetővé tegye Ethereum-szerű programozható Layer-2 hálózatok létrehozását a Bitcoin platformján.

Innovációk a Bitcoin hálózatán

A BitVMX projekt a meglévő BitVM tervezetet alapul véve fejleszt tovább, hogy létrehozzon egy teljesen új fejlesztési keretrendszert. Ez a keretrendszer lehetőséget biztosít különböző programok futtatására a Bitcoin hálózaton, mindezt anélkül, hogy szükség lenne az alapvető Bitcoin kód jelentős módosítására.

Ez kritikus jelentőségű, mivel a Bitcoin decentralizált irányítása gyakran akadályozza a fejlesztők közötti egyetértést nagyobb frissítések esetén. Lerner kiemelte, hogy a projektet egy éven belül tervezik befejezni, és hogy “teljes sebességgel haladnak előre”.

A BitVMX keretrendszer jövőbeli kilátásai és piaci hatásai

A BitVMX tervezése lehetővé teszi különféle típusú központi feldolgozó egységek (CPU-k) működtetését a Bitcoin hálózatán, különös tekintettel egy teljes mértékben kompatibilis RISC-V processzor programozására standard fordítóeszközökkel. Ez a fejlesztés széleskörű lehetőségeket nyit meg számos új alkalmazási és felhasználási terület számára, amelyek elősegíthetik a Bitcoin hálózatának szélesebb körű elfogadását és használatát. A Rootstock Labs szerint a BitVMX kutatócsoport további fejlesztéseken dolgozik, amelyek célja a Bitcoin hálózaton futó programok hatékonyságának és rugalmasságának további növelése.