Ethereum vs Bitcoin: melyik a jobb kriptovaluta?

A kriptovaluták most már a mindennapi életünk és a globális gazdaság szerves részévé váltak, ehhez nem férhet nagyon kétség. Viszont sokak számára a kriptovaluták még mindig egyet jelentenek a bitcoinnal, pedig ez már rég nem így van. Sőt, egyes fanatikusok úgy látják, hogy a BTC dominanciája komoly kihívóra talált az Ethereum személyében. Főleg, mivel a második számú kriptovaluta egyre több innovatív fejlesztéssel rukkol elő. Viszont nem ennyire egyértelmű azért a trónfosztás. Nézzünk csak egy kis összehasonlítást!

Az Ethereum és a Bitcoin valójában nem egymással versengenek

Az Ethereum támogatja a decentralizált applikációkat (dAppokat) és az okosszerződéseket is. Ezzel szemben a bitcoin főleg a biztonságos és decentralizált tranzakciókra fókuszál, másra nem nagyon. Az Ethereum flexibilitására jó példa az Uniswap decentralizált tőzsdéje, amely lehetővé teszi a felhasználók számára tokenek adásvételét központosított közvetítő nélkül. És az elmúlt időszakban az Ethereum 2.0-val és a Shanghai hard forkkal két fontos problémát is orvosoltak a fejlesztők. Egyrészt a skálázhatóság problémáját, másrészt a környezetvédelmi aggályokat a Proof-of-Stake konszenzus mechanizmusra való átállással. És az ún. sharding segítségével jelentősen lehetett javítani a hálózat teljesítményén is, szóval a nagyobb projektek számára is vonzó lett a hálózat.

Viszont a bitcoin első kriptovalutaként olyan szintű elismertségre és népszerűségre tett szert, amit szimplán új funkciókkal nehéz lesz legyűrni. És azért a bitcoinnál is voltak olyan fejlesztések, amelyek még vonzóbbá tették a hálózatot.

A Lightning Network bevezetése például még gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat hozott a bitcoin hálózatára, amivel tovább sikerült szilárdítani a hálózat vezető pozícióját. Plusz sok más kriptovalutával ellentétben a bitcoin limitált kínálata és értéktartó képessége digitális arannyá tette. Itt nem a funkció a fő fókusz, hanem az érték. Aki az infláció hatásaival akar leszámolni, őt nem nagyon érdeklik a dAppok, csak a stabilitásra és a szűkösségre figyel. Összességében tehát nem lehet azt mondani, hogy trónfosztás lesz a két vezető kriptovaluta esetén. Szimplán egymás mellett, egy teljesen másik versenyben fognak vezető szerepet betölteni. Nem jobb egyik a másiknál, egyszerűen mindkettő más és másra jó.