Az Ethereum ETF kereskedése után tovább eshet az eszköz árfolyama

Májusban felrobbantotta a kripto-közösséget a hír, miszerint az amerikai tőzsdefelügyelet mégis jóváhagyhatja az azonnali Ethereum ETF kereskedéséhez szükséges dokumentumokat. Az elfogadást követően az eszköz árfolyama órák alatt több mint 20%-ot emelkedett, azonban a piaci korrekció teljesen annulálta ezt az emelkedést, az Ether árfolyama pedig ott kereskedik, mint a legígéretesebb hírek előtt.

Egy neves iparági elemző szerint azonban nem ez az esés volt a korrekció vége, és az azonnali Ethereum ETF tényleges kereskedése akár további 30%-os értékvesztést is eredményezhet a legnagyobb altcoin árfolyamában. Ennek ellenére nem szabad teljesen leírni az eszközt.

Az Ethereum ETF hatása

Az azonnali Ethereum ETF-fel kapcsolatos hírek felrázták a kriptoközösséget bő egy hónapja, mivel a Bitcoin esetében láthattuk, mekkora hatással bírt az intézményi érdeklődés az árfolyamra. Bő öt hónap leforgása alatt a Bitcoin árfolyama több mint másfélszeresére nőtt, új történelmi csúcsot állított fel és egyesek már a 100 000 dolláros árfolyamról kezdtek el cikkezni.

Ebből adódóan minden okunk meg van arra, hogy bizakodóak legyünk az Ether jövőbeli árfolyamával kapcsolatban, ugyanakkor ez a hatás kevésbé egyértelmű, mint a „digitális arany” esetében volt. Andrew Kang kripto-vállalkozó legutóbbi elemzésében azt írta, az Ethereum ETF nagyjából 500 millió – 1,5 milliárd dolláros nettó beáramlást tapasztalhat, ami a Bitcoinénak a 10-15%-a. Annak ellenére, hogy a Fidelity bejelentette 4,7 millió dolláros induló alapját, és a Standard Chartered is 45 milliárd dolláros beáramlást jósol a következő 12 hónapra, az Ethereum ETF hatása jelentősen elmaradhat a Bitcoinétól.

A kriptoközösség az Ethereum-hálózatot és az Ethert inkább technológiai eszköznek használja, míg a Bitcoin az értékállóság és az infláció elleni küzdelem szimbóluma. Ebből kifolyólag az intézményi érdeklődés jóval kisebb iránta. Fundamentálisan az Ether-t jóval nehezebb értékelni, mivel a P/E mutató meghatározása rendkívül bonyolult. Tovább nehezíti az Ethereum térnyerését, hogy a Bitcoin felfutásának hála az eszköz a lokális mélypont négyszereséről várja az ETF tényleges kereskedését, míg a Bitcoin csupán 2,75-szörös növekedést produkált az ETF-ek indításáig.

Medvés kilátások az Ethereum számára

Andrew Kang az ETF-ek csalódást keltő teljesítményére számít, mely rányomhatja a bélyeget az Ether árfolyamára is. A spekulatív eszközöknél használt „buy the rumor, sell the news” kereskedési stratégia jelentős mennyiségű Ether-értékesítést prognosztizál az ETF-ek jóváhagyását követően, az elemző szerint ez pedig további 30%-os korrekciót is okozhat az árfolyamban. Ha ez tényleg megtörténik, az Ether árfolyama valahol 2400 – 3000 dollár között találhat támaszt.

Kang negatív kilátásai ezzel pedig továbbra sem értek véget. Az Ethereum-dominanciája jelentős elmaradást mutat a Bitcoinéhoz képest. A második legnagyobb kriptovaluta piaci részesedése nagyjából 18% úgy, hogy a Bitcoin-nal szemben 2022 decembere óta veszít értékéből. Ebből kifolyólag Kang arra következtet, hogy az ETH/BTC pár a következő évben 0,035 – 0,06 -ig eshet vissza a korábbi akár 0,08 – 0,09 -hez képest.

Cikkünk írásakor az Ethereum árfolyama ETH Price ETH Price 3370 dollár körül ingadozik, az elmúlt 24 órában 4%-ot, az elmúlt héten pedig 5%-ot veszített az értékéből.

Bikás szignálok is akadnak

Szerencsére pozitív jelzések is akadnak bőven az Ethereum-mal kapcsolatban. Vitalik Buterin rendkívül letisztult és egyértelmű fejlődési tervet vázolt a következő évre, mellyel az eszköz fundamentális értékét növelhetik. Szintén a bikás kilátásokat erősíti a BlackRock elképzelése, miszerint az Ethereum segítségével kívánnak tokenizálni, vagyis blokkláncra átvinni valós világbeli eszközöket.

Az Ethereum árfolyamára leginkább az hathat ugyanakkor pozitívan, ha a SEC ténylegesen lezárja az Ethereum Alapítvány elleni vizsgálatot, mely megerősítheti az eszköz státuszát az árucikkek (commodity) piacán, míg a többi altcoin-nak ki kell vívnia ezt az elismerést.