Etikus hacker segít visszaszerezni a kriptódat, ha nem férsz hozzá a tárcádhoz

Mivel a kriptovaluták függetlenek bármiféle banktól vagy magánintézménytől, amely a felhasználók vagyonát és privát kulcsait tárolná, a felelősség kizárólag a tulajdonosokra hárul. A felhasználók azonban néha elveszítik a hozzáférést a kriptotárcájukhoz, és itt jön a képbe Joe Grand, aki az ilyen tárcák feltörésével foglalkozik.

Joe Grand, más néven Kingpin, egy amerikai mérnökinformatikus és hacker. Grand azoknak az embereknek segít belépni a tárcájukba, akik valamilyen oknál fogva elvesztették a hozzáférésüket a kriptójukhoz. Egyik alkalommal például egy Lavar Sanders nevű férfinak segített hozzáférni a telefonján lévő kriptovalutájához, miután Sanders véletlenül kizárta magát a készülékből. Egyébként a hacker felkeresésekor Sanders azt állította, hogy a tárcájában akár több millió dollár értékű kriptó is lehet.

„Bármit meg lehet hackelni, ha elég időt és energiát fektetünk bele”

Grand a kriptotárca feltörését egy június 23-án közzétett YouTube videóban dokumentálta.

“Tényleg bármit meg lehet hackelni, ha elég időt és energiát fektetünk bele. A hackelés része, hogy sosem tudhatod, mi fog történni, még akkor sem, ha már többször megcsináltad. Mindig olyan, mintha varázslat lenne. Mindig fennáll a kockázata annak, hogy valami rosszul sül el, különösen az én eseteimnél.” – mondja a videóban.

Az egész folyamat körülbelül egy hétig tartott, a végeredmény viszont csalódás volt, mivel kiderült, hogy Sanders túlbecsülte a tárcájában lévő bitcoin értékét. Konkrétan csak 0,003 BTC volt nála, ami a videó készítésének idején 105 dollárt ért. A cikk írásakor pedig még kevesebbet, a jelenlegi 20 900 dolláros árfolyammal számolva mindössze 63 dollárt.

Sandersnek azonban volt még egy tárcája, amelyet fel kellett törni, és mint kiderült, Grand munkája nem volt hiábavaló. Bár a tárcában lévő kriptovaluta nagy része elveszett, a megmaradt összeg még mindig nagyobb volt, mint a 2016 júliusában befektetett 400 dollár.

“A pénz nagy része sajnos egy Bit Blender nevű helyre került. A probléma az, hogy az a weboldal 2019-ben tönkre ment, így a kriptó nagy része eltűnt. A jó hír az, hogy van még 1800 vagy 2000 dollár értékű BTC-d, ami még mindig több, mint az eredeti befektetésed.” – magyarázta Grand Sandersnek.

Grand nemrég 2 millió dollárnyi kriptót mentett meg

Ez csak egy Grand hackelései közül, amelyek igazolták állítását, miszerint “mindent meg lehet hackelni”, még akkor is, ha néha már semmi nem maradt a tárcában.

A Finbold még január végén számolt be arról, hogy Grand és egyik barátja, Dan Reich feltörtek egy Trezor One hardvertárcát, amelyben több mint 2 millió dollár értékű kriptó volt. Miután a két hacker egy YouTube videóban bemutatta a folyamatot, a Trezor válaszul közölte, hogy már kijavították a tárca sérülékenységét.

A Sanders mobiljának hackeléséről készült videót egyébként itt lehet megtekinteni: