Már a 10 ezer dollár alatti bitcoin árfolyam sem lehetetlen?

Tényleg “baromság”, hogy a bitcoin már nem megy soha vissza 10 ezer dollár alá?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Új, angol font alapú stabilcoint bocsát ki a USDT anyavállalata a Tether Operations Limited. A Tether amerikai dollár alapú stabil érméje a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező stabilcoin. Az új font alapú stabilcoin, a GBPT ticker alatt lesz elérhető július elejétől kezdve. Az érme az induláskor az Ethereum blokkláncon fut majd.

A Harmony hálózat egyik népszerű termékének sebezhetőségét kihasználva valaki több mint 100 millió dollárnyi kriptovalutát lopott el az elmúlt hetek legnagyobb kriptocsalásában. A hálózat fejlesztői tweeteltek a történtekről, kiemelve, hogy a Horizon bridge-en keresztül történt a lopás. Azt is kiemelték a fejlesztők, hogy azonnal bevonták az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a több kiberbiztonsági céget is, hogy megtalálják a támadót.

Románia Nemzeti Informatikai Kutatási és Fejlesztési Intézete egy új programot jelentett be, amely a blokklánc technológiát használná ki az állampolgárok hivatalos dokumentumaihoz való hozzáféréséhez, azok átadása és tárolása érdekében. A törekvés végső célja, hogy javítsa az olyan alapvető fontosságú hivatalos dokumentumok, mint az anyakönyvi kivonatok, a vezetői engedélyek és a föld- illetve tulajdonjogi okiratok beszerzésének és kezelésének hatékonyságát.

Bitcoint venni vagy bányászni?

Az észak-amerikai Bitfarms (BITF) bányászcég a múlthéten kb. 62 millió dollár értékben vált meg bitcoinjainak felétől a likviditási helyzetének javítása végett. Azért váltak meg a jelenleg birtokolt bitcoinjaik (BTC) csaknem felétől, mert – tekintettel a piac extrém volatilitására – változtatnak a „hodl” stratégiájukon, hogy ezzel „javítsák a likviditási helyzetüket és erősítsék a vállalkozás mérlegét”.

Felmerül a kérdés, megéri-e még bányászni?

Mivel a bitcoin árfolyamot a bányászok előállítási költsége alatt kereskedik, felmerül a kérdés, megéri-e még bányászni. Nem csak az árfolyam, hanem a hash ráta is csökkenőben van. Ez azt mutatja, hogy egyre több bányász teszi le a gépeket a jelenlegi piaci környezetben. Az elemzők általában ezeket a pillanatokat szokták kiemelni később, hogy akik hasonló nehéz helyzetben kitartottak, generációkon átívelő lehetőséget használhattak ki az extrém mélyponton lévő mutatókkal. Aki most kezd azonban bitcoint bányászni, veszteségekkel kell számolnia egy darabig. PoW alapú digitális eszközök közül jelenleg a legjövedelmezőbbnek az Ethereum számít napi 50 dolláros nyereséggel ezt követi a Verge majd a Dogecoin.

A hasonló szorongással teli időszakok és a korábban elfogadott paradigmák változásai jellemzően előnyt jelentenek az új belépők számára. Azonban, ha valakinek most van 1 millió dollár készpénze, lehet kifizetődőbb, ha opportunista módon BTC-t vásárol.

A nagy bányászok termelési árai ugyanis a jelenlegi árfolyam szint környékén vannak. Bár nehéz fenntartani a termelést, a nagykereskedelmi energia felvásárlás áraival nehéz egy lakossági felhasználónak versenyezni. Amíg az ASIC-ek értéke tovább csökken, az otthoni bányászat a növekvő energia árak mellett nem kifizetődő.

A piaci fejlesztések és a vízhűtéses megoldások egyre nagyobb elfogadása miatt azonban továbbra is vonzó lehetőséggé válhat a bitcoin bányászati tevékenysége a jövőben. Így nem érdemes temetni még az iparágat. Főleg, mivel, ha egyre több bányász lép ki a piacról, úgy csökken automatikusan a nehézségi fok és válik egyre elérhetőbbé a bitcoin bányászat a kisebb szereplők számára is.

Túl vagyunk a kapituláción?

A BTC árfolyam esésének legalját tipikusan a bányászok kapitulációja szokta jelezni.

A bányászok körülményei drámai változáson mentek keresztül 2020 márciusa óta. A példátlan jövedelmezőségből az igencsak szűk árrésre kellett átállniuk a bányászfarmoknak.

Az adatok most azt mutatják, hogy a múlt heti 16 ezer dollárig tartó visszaesés, ami már több, mint 70%-kal van a novemberi BTC/USD minden idők csúcsa alatt – néhány játékost a piacon igen súlyosan érintett. A bányászok tárcáiból ugyanis nagy mennyiségű érmét küldtek az utóbbi időkben a tőzsdékre.

A CryptoQuant szerint ez pedig azt jelzi, hogy a Bitcoin eladási hullámának végső szakaszához érkeztünk.

A CryptoQuant szerint ez pedig azt jelzi, hogy a Bitcoin eladási hullámának végső szakaszához érkeztünk

A helyzet tehát nem túl rózsás. De a bányászok többsége továbbra is aktív maradt a hálózaton, ami azt is mutatja, hogy a hálózati fundamentumok változatlanul erősek.

Lehetséges, hogy a bitcoin már sosem megy 10 000 dollár alá?

A legtöbb Bitcoin ciklikus mutatója azt mondja, hogy a mélypont eljött, és ezért a BTC  árfolyama nem eshet tovább. De valóban nem megy már a bitcoin árfolyama soha 10 ezer dollár alá?

Jelenleg senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a BTC meg tudja-e tartani ezt a tartományt. Vagy tovább esik az árfolyam és visszaköszön még egyszer a 10 000 dollár alatti árszintre. Azonban ostobaság lenne teljesen kizárni ezt a lehetőséget az elemzők szerint a jelenlegi makrogazdasági trendben.

A jegybank mérlegcsökkentése érdekében azt tervezik, hogy akár 3000 milliárd dollárt is lefaragnak a közel 9000 ezer milliárd dolláros eszközvásárlásból

Az Egyesült Államokban a FED elnöke, Jerome Powell újabb megjegyzéseket tett a Fed monetáris szigorítási politikájával kapcsolatban. A jegybank mérlegcsökkentése érdekében azt tervezik, hogy akár 3000 milliárd dollárt is lefaragnak a közel 9000 ezer milliárd dolláros eszközvásárlásból. Azonban ne feledjük, 2020 februárja óta a Fed mérlege 4800 milliárd dollárral gyarapodott. Ez pedig azt jelenti, hogy a csökkentések után is magasabb lesz, mint a járvány előtti szint. Arról pedig, akkor még nem is beszéltünk, hogy az Európai Központi Bank mérlege eközben a féktelen infláció ellenére minden idők új csúcsát érte el ezen a héten. A kockázatos eszközök iránti kereslet egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamar visszatérhet.

Altcoin hírek

Az ETH közel 40%-ot visszapattant az elmúlt hat napban annak ellenére, hogy fennáll a „bikacsapda” kockázata.

Az ETH ára június 24-én 8%-kal 1225 dollárra emelkedett, mindössze hat nappal azután, hogy 880 dollárnál is járt, ami 2021 januárja óta a legalacsonyabb szint volt.

A korrekció 40%-os nyereséget hozott az emelkedésre játszóknak, egyben növelte a jövőbeni hosszabbtávú optimista várakozásokat is.

Az Ether a kriptopiaccal együtt a FED politikai hátraarcával került nyomás alá. De úgy tűnik, hogy ezek a félelmek alábbhagytak a héten, miután megjelent az Egyesült Államok beszerzési menedzsereinek legújabb jelentése. Ebből kiderült, hogy a gyártási tevékenység már most öt hónapos mélypontra esett.

A növekedés tehát talán a vártnál hamarabb is lassul, ez pedig elemzők szerint lehetővé tenné, hogy a Fed is valamikor megenyhüljön.

az Ether június 24-i felpattanása egy csökkenő ellenállási trendvonal fölé is áttört, ami egy fordított fej és váll alakzatot hozott magával

Mindemellett az Ether június 24-i felpattanása egy csökkenő ellenállási trendvonal fölé is áttört, ami egy fordított fej és váll alakzatot hozott magával.

Az alakzat azután jött létre, hogy a grafikonon megjelent három mélypont egy közös támasz szint, az úgynevezett nyak alatt. Ezen kívül a középső gödör mélyebb, mint a másik kettő, amelyek többé-kevésbé azonos magasságúak.

A hagyományos elemzők szerint a fordított fej és váll alakzat egy felfelé induló trendfordulót jelez. Általános szabály, hogy az ár akár az alakzat maximális magasságával is emelkedhet a kitörés után, ami akár 1700 dollár fölé is viheti az árfolyamot.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

Az adás eheti vendége Lőrincz Emi, a Ledger Enterprise Solutions értékesítési igazgatója, és a Crypto Valley Association elnöke. Emi, Svájcban él és a kriptopiacon jól ismert Ledger-nél dolgozik, elmeséli, hogy milyen szakmai háttérrel csöppent a kriptovaluták világába és milyen egy átlagos munkanap a hardver tárca vállalatánál.

A BitcoinBázis most már két újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon és a TikTokon!