Mindenféle kriptós adatot szeretne látni az EU – és még fizetne is érte

Az Európai Unió értékpapír-szabályozó hatósága továbbra is a kriptovaluták szabályozására helyezi a hangsúlyt. Legújabb lépésével a kriptopénz tranzakciók fokozott ellenőrzésére készül.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) kedden nyilvános pályázatot írt ki, amelynek célja, hogy további információkat gyűjtsön a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók kereskedési adatairól.

A szabályozó kifejezetten a láncon kívüli kriptovalutákhoz köthető adatokat vagy a titkosítással kapcsolatos tranzakciókat keresi, amelyek nem is blokkláncról származnak. Az ESMA szerint az ilyen ügyletek közé tartozik az azonnali és származékos kereskedés ami a központosított tőzsdéken vagy a tőzsdén kívüli kereskedési platformokon zajlik.

„A adatszolgáltatási lefedettségnek ki kell terjednie az összes főbb tőzsdére és kriptoeszközre, hogy korrekt képet adjon a teljes piaci környezetről” – áll a dokumentumban.

Az ESMA rámutatott, hogy a kripto szolgáltatóknak naponta kellene frissíteniük a szolgáltatott adatokat. Kijelentették továbbá, hogy hozzáférést kell adni a megbízási könyvekhez, ahol megtekinthetők a tőzsdék és kereskedési párok közötti felárak és a likviditás is. Ráadásul mindezt nem csak kriptopénzre, hanem fiat devizára is jelenteni kell majd.

A kért adatokat nem ingyen kell az ESMA-nak szolgáltatni. A szerződés felső határa 100 000 euró, jegyezte meg az ESMA. A szabályozó természetes és jogi személyeket is felhívott fel a pályázaton való részvételre, ami augusztus 17-ig áll nyitva.

A hír nem sokkal azután jelent meg, hogy az Európai Tanács megállapodásra jutott egy külön pénzmosás elleni hatóság (AML) létrehozásáról. Ez meghatározott kriptoeszköz-szolgáltatók felügyeletét látja majd el a jövőben. Az új szabályozó várhatóan figyelemmel fogja kísérni a magas kockázatú és határokon átnyúló szolgáltatásokat és pénzügyi szervezeteket. Céljuk, hogy véget vessenek véget a szabályozatlan kriptopiac vadnyugatának.