Az EU le van maradva, az USA ebben is az élen jár – már nem Kínában bányásszák a legtöbb Bitcoint

Egy új jelentés szerint az Európai Unió országai együttesen a Bitcoin hálózat hashrátájának mindössze 6%-át adják, míg az Egyesült Államok a világ első számú bitcoin bányásza lett. A EU gazdasági blokkjának bitcoin bányász kilátásait azonban a geopolitikai feszültségek és a régió energiafüggősége tovább rontják.

Az európai bitcoin bányászat problémái

A Bankless Times legfrissebb, a bitcoin bányászatról szóló jelentése szerint az Európai Uniót alkotó 28 ország együttesen a Bitcoin hálózat hashrátájának 6%-át adja. Írország, amelynek 2023-as 115 milliárd dolláros bruttó hazai terméke (GDP) csaknem 160-szor kevesebb, mint az Európai Unió GDP-je, egymagában 2%-kal járul hozzá a Bitcoin-hálózat hasrátjához.

Annak ellenére, hogy megvan a lehetőség arra, hogy növekedjen az EU részesedése a Bitcoin hálózat hashrátájában, az uniós országok le vannak maradva. Leginkább azért, mert hiányzik az ehhez szükséges infrastruktúra. Alice Leetham, a Bankless Times munkatársa ezt, valamint a jelentés adatait így kommentálta:

Az Európai Uniónak megvan a képessége ahhoz, hogy javítsa a hashráta arányát. A bányászat jelenleg a legjövedelmezőbb határterület a kripto ökoszisztémában. De ahhoz, hogy hasznot tudjanak az országok húzni ebből, meg kell alapozni a terepet.

A gazdasági blokk bitcoin bányászatának kilátásait azonban nagyban befolyásolják a geopolitikai feszültségek és az energiafüggőség is. Ez, valamint a bányászatot felügyelő szabályozási keretek általános hiánya sebezhetővé és bizonytalanná teszi a bányászokat az uniós piacon.

Eközben a jelentés adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Államok jelenleg a vezető bitcoin bányász nemzetállammá vált az utóbbi években. Az USA a hálózat hashrátájának 38%-át adja. Őket Kína követi, amely egészen a közelmúltig fenntartotta a Bitcoin hálózat több mint felét. Mára azonban a kínaiak mindössze 21%-kal járulnak hozzá a hálózat fenntartásához. A harmadik helyen Kazahsztán (13%), majd Kanada (7%) és Oroszország (5%) áll.

A bitcoin bányászat túlzottan függ a fosszilis tüzelőanyagok által termelt villamos energiától. Ennek megoldása megújuló energia használata lehet a jövőben. Ezt várhatóan a napenergia-költségek várható 15-25%-os csökkenése, valamint a szélenergia részarányának növekedése lehetővé is teszi majd a közeljövőben. A kérdés tehát már csak az, hogy az EU tudatosan is részt szeretne-e venni a jövő pénzének fenntartásában.