Erre varrj gombot: EU hivatalnok most a zöldenergia felhasználás miatt tiltaná a BTC bányászatot

Az Európai Értékpapír és Piacfelügyeleti Hatóság alelnöke, Erik Thedéen szerint a kriptovaluták veszélyt jelenthetnek az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra. A politikus aggodalmainak adott hangot a megújuló energia növekvő mértékű felhasználása kapcsán a bitcoin bányászatban. Az ellenzők vesszőparipája korábban az volt, hogy azért kell betiltani a bitcoin bányászatot, mert a bányászok túl sok fosszilis eredetű energiát használnak. 

Az alelnök egy interjúban elmondta, hogy a bitcoin bányászata nemzeti kérdéssé vált. Theéden felszólította az európai szabályozó hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a proof-of-work (PoW) bányászat ellen, amelyet elsősorban a bitcoinnál és néhány altcoinnál alkalmazunk. Ebből kifolyólag az energiahatékonyabb proof-of-stake (PoS) alternatíva mellett érvelt, írja a boomer Financial Times.

A globális fenntartható energia. Forrás: Bitcoin Mining Council.

A Bitcoin és az energiafelhasználás

A Bitcoin hálózatának energiafelhasználása volt az egyik legvitatottabb téma 2021-ben, amelynek során olyanok kapcsolódta be a vitába, mint Elon Musk, Jack Dorsey és Michael Saylor. A Tesla még a Bitcoin fizetési lehetőséget is megszüntette, a Bitcoin-hálózat energiafelhasználására hivatkozva. Musk azt állította, hogy ha a Bitcoin-hálózat energiájának 50%-a megújuló forrásokból származna, akkor újragondolnák a Bitcoin fizetési lehetőség hozzáadását.

A Melanion Capital alternatív befektetési cég még 2021 novemberében érvelt a PoW bányászat betiltása mellett. Továbbá a cég szerint a Bitcoin decentralizált jellege miatt nincs olyan csoport, amely megvédhetné annak érdekeit és tárgyaljon a szabályozó hatóságokkal.

Kína tavaly májusi bányászati tilalma győzelemnek számított az ökoszisztéma számára, mivel nemcsak az addig erősen centralizált Bitcoin bányászati iparágat alakította át, hanem a megújuló energiafelhasználás irányába való elmozdulást is elősegítette. A Bitcoin Mining Council harmadik negyedéves jelentése szerint a Bitcoin hálózat megújuló energiafelhasználása 2021 harmadik negyedévére elérte az 58%-ot.

Thedéennel ellentétben a legtöbb kritikusnak eddig nem volt problémája a “tiszta” energia felhasználásával, szóval kijelenthető, csak egy újabb üres szájkarate az üzletellenes állambácsik csinovnyikjaitól, hogy valamire tudják fogni a saját energiapolitikai inkompetenciájukat. Vegyük csak alapul a Világgazdasági Fórum 2017-ben publikált jelentését, ami 2020-ra (!) nagyobb energiafogyasztást jósolt a bitcoin bányászat számlájára, mint a bolygó összes nemzetének energiafogyasztása volt 2017-ben. Kell ennél több bizonyíték az elit döntéshozók szakértelmére?

Világgazdasági Fórum = Epic Fail