Európai Központi Bank: a digitális jegybankpénz az egyetlen megoldás

A digitális jegybankpénz teljes mértékben leválthatja az egyre elavultabbnak tartott készpénzt, állítja az Európai Központi Bank. Nézeteik szerint a hagyományos fizetőeszközök már nem alkalmasak arra, hogy a digitális gazdaság részét képezzék. 

A modern gazdasági viszonyok között a készpénz hasztalanná vált és a meglévő monetáris rendszer számára csak a digitális jegybankpénz jelentheti a megoldást. Legfrissebb beszámolójában az EKB alaposan kivesézi a CBDC (Central Bank Digital Currency) témakörét.

Az eurózóna központi bankja a “The Economics of Central Bank Digital Currency” című jelentésben kiértékelte a pénzügyi rendszerre vonatkozó konzekvenciákat. Emellett pedig megvizsgálta a személyes adatok védelmére és a digitális fizetésre irányuló szabványokat.

A kutatók szerint egy CBDC, amilyen a digitális euró projekt is, az egyetlen megoldás”, amely lehetővé tenné a jelenlegi monetáris rendszer jövőbeli működését. Sokan vitatják, hogy a digitális jegybankpénzek aláásnák a banki hitelkínálatot és tönkretennék a pénzügyi piacokat is. Ezzel szemben az EKB kitart meggyőződései mellett és alaptalannak tartja a spekulációkat. 

A digitális pénz jelenléte a digitális gazdaságban nélkülözhetetlen, jegyezte meg az Európai Központi Bank. Egy CBDC eszköz bevezetése létfontosságú, hiszen „a készpénz egyre veszít létjogosultságából, mint fizetőeszköz”.  

Az egységes monetáris rendszer tervezetének is akadnak hátulütői, mint például a hosszadalmas lefutási idő az egyezmények, a piaci fejlesztések és az adaptáció témáját illetőleg. Azonban a „készpénz digitális korszerűsítése” elengedhetetlen a „köz- és magánpénzek kétszintű rendszerének” modernizálásához.

Végtére is, a fizikai formában megtestesülő készpénz óriási gazdasági költségeket generál nyilvánvaló előnyök nélkül.

Kriptovaluták vs. digitális jegybankpénz

Ugyanakkor a beszámoló ellenzi a kriptovaluták és a stabilcoinok használatát, ráadásul „a monetáris szuverenitás elleni fenyegetésnek” tartják őket.

A kriptoszektor szereplőinek is meg van a maga véleménye a központi digitális valutákról s nem is rejtik véka alá azt. Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa sikerköny írója, egyenesen „kémszoftvereknek” titulálta őket. Véleménye szerint az államigazgatások a CBDC-ken keresztül akarják majd ellenőrizni a polgárokat és megerősíteni hatalmukat.

Többek között az Amerikai Egyesült Államok kormánya is úgy véli, hogy az országnak szüksége van egy CBDC-re, de az eszközzel kapcsolatban kizárólag az államapparátus rendelkezhet.

Ezenkívül, a kínai kormány már 2021-ben kibocsátotta a digitális jüant, amelyet a helyiek előszeretettel használnak. Becslések szerint, Kína kereskedelméből kiindulva, a digitális jüan a jövőben akár átveheti a dollár szerepet a világgazdaságban. Ezt mindenképpen el szeretné kerülni az amerikai kormány, így egyre csak sürgeti saját digitális jegybankpénzének megjelenését.

Így a digitális dollárral és euróval a láthatáron kifejezetten elgondolkodtató, hogy valójában kinek az érdekeit is szolgálná azok bevezetése.