Exhumálnák a csődbe ment kanadai kriptotőzsde vezetőjét

Amikor a kriptovaluta kereskedési platform Quadriga vezérigazgatója hirtelen meghalt Crohn-betegségben múlt év decemberben, 214,6 millió dollárnyi ügyfélpénzt vitt magával a sírba.

Sokan a károsultak közül nem hiszik el Gerald Cotten halálhírét és úgy gondolják, a tőzsde vezetője új identitással boldogan és gazdagon éli életét.

Emiatt a károsultak ügyvédei bejelentették, exhumálni szeretnék Gerald Cotten testét.

A kanadai rendőrségnek intézett kérelmében a Miller Thomson ügyvédi iroda azzal érvel, hogy a százmilliós bitcoin és más digitális vagyonkárt elszenvedő ügyfeleinek és Cotten halála körüli bizonytalanság érdekében szeretne meggyőződni arról, hogy Cotten valóban elhunyt. Az exhumálást még 2020 tavaszáig elvégeznék, mivel – áll a kérelemben – a bomlás miatt később már aggályos lesz.

Cotten 2018. decemberében hunyt el. A bírósági dokumentumok szerint a 30 éves kriptovaluta tőzsde alapító 12 nappal halála előtt nyújtotta be a végrendeletét.

Körülbelül 76 000 felhasználónak mintegy 214,6 millió dollárnyi digitális eszközökkel tartozott Cotten a halála idején. Az Ernst & Young, amit a bíróság bízott meg a Quadriga csődeljárásával, eddig mindössze 33 millió dollárnyi ügyfélpénz tudott behajtani.

Júniusban kiadott jelentés szerint az Ernst & Young arra a megállapításra jutott, hogy a Quadriga működési struktúrája “jelentősen hibás” és az operáció nagy részéért Cotten felelt. Egyben Cotten volt az egyetlen személy, aki hozzáféréssel rendelkezett a Quadriga pénzeszközökhöz.

“Ennek eredményeként a feladatok és az alapvető belső ellenőrzések tipikus szétválasztása nem létezett” – áll a jelentésben.

A dokumentumok is azt bizonyítják, Cotten úgy kezelte az ügyfelek pénzeszközeit, mintha a sajátja lenne, saját számláin vezette. Cotten özvegye, Jennifer Robertson állítja, nem tudott semmiről és nem volt hozzáférése férje számláihoz, de átadott magántulajdonban lévő ingóságokat az ügyfelek kárpótlására.