Exhumálnák a csődbe ment kanadai kriptotőzsde vezetőjét

Amikor a kriptovaluta kereskedési platform Quadriga vezérigazgatója hirtelen meghalt Crohn-betegségben múlt év decemberben, 214,6 millió dollárnyi ügyfélpénzt vitt magával a sírba.

Sokan a károsultak közül nem hiszik el Gerald Cotten halálhírét és úgy gondolják, a tőzsde vezetője új identitással boldogan és gazdagon éli életét.

Emiatt a károsultak ügyvédei bejelentették, exhumálni szeretnék Gerald Cotten testét.

A kanadai rendőrségnek intézett kérelmében a Miller Thomson ügyvédi iroda azzal érvel, hogy a százmilliós bitcoin és más digitális vagyonkárt elszenvedő ügyfeleinek és Cotten halála körüli bizonytalanság érdekében szeretne meggyőződni arról, hogy Cotten valóban elhunyt. Az exhumálást még 2020 tavaszáig elvégeznék, mivel – áll a kérelemben – a bomlás miatt később már aggályos lesz.

Cotten 2018. decemberében hunyt el. A bírósági dokumentumok szerint a 30 éves kriptovaluta tőzsde alapító 12 nappal halála előtt nyújtotta be a végrendeletét.

Körülbelül 76 000 felhasználónak mintegy 214,6 millió dollárnyi digitális eszközökkel tartozott Cotten a halála idején. Az Ernst & Young, amit a bíróság bízott meg a Quadriga csődeljárásával, eddig mindössze 33 millió dollárnyi ügyfélpénz tudott behajtani.

Júniusban kiadott jelentés szerint az Ernst & Young arra a megállapításra jutott, hogy a Quadriga működési struktúrája “jelentősen hibás” és az operáció nagy részéért Cotten felelt. Egyben Cotten volt az egyetlen személy, aki hozzáféréssel rendelkezett a Quadriga pénzeszközökhöz.

“Ennek eredményeként a feladatok és az alapvető belső ellenőrzések tipikus szétválasztása nem létezett” – áll a jelentésben.

A dokumentumok is azt bizonyítják, Cotten úgy kezelte az ügyfelek pénzeszközeit, mintha a sajátja lenne, saját számláin vezette. Cotten özvegye, Jennifer Robertson állítja, nem tudott semmiről és nem volt hozzáférése férje számláihoz, de átadott magántulajdonban lévő ingóságokat az ügyfelek kárpótlására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.