Exodus 1 és Finney okostelefonok: a csendes forradalom előfutárai?

Egy hónap leforgása alatt jött ki két olyan okostelefon, az Exodus 1 és Finney, melyeket gyakran csak az első blokklánc alapú telefonokként vittek be a köztudatba. A Finney média nagykövete nem más, mint Lionel Messi, míg az utóbbit már litecoinnal is meg lehet vásárolni, a bitcoin és ethereum mellett. De van-e egyáltalán extra haszna a blokklánc okostelefonoknak a hétköznapi (nem kriptós) vásárlói rétegeknek?

Nem egy hétköznapi kriptopénz tárca

Mindkettő rendelkezik hardver tárcával, ami teljes mértékben szokatlan hozzáállást jelent biztonság szempontjából. Az Exodus 1 telefon Zion tárcájában a felhasználók bitcoint, litecoint, ethereumot és néhány ERC721 tokent is tárolhatnak. A Zion a privát kulcsokat egy megbízható végrehajtási környezetben (védett enklávé) tárolja, ami a telefon Androidos operációs rendszerétől elkülönülve tárolja az érzékeny adatokat. Ez azt jelenti, az ott található adatokat a telefon többi része nem tudja leolvasni.

A Finney a Zionnal szemben egy offline tárcát használ a telefon második kijelzőjén keresztül. Ez egy független hardverű és szoftverű felhajtható kijelző amihez még egy extra be/ki kapcsoló gomb és be lett építve. Itt a privát kulcsok izolálva vannak a telefon internet kompatibilis natív tárcájától mindaddig, amíg a felhasználó fel nem pattintja a második kijelzőt és nem kezd el tranzakciókat végrehajtani.

Hogyan lesz ebből mainstream?

A Sirin Labs még áprilisban tette nyilvánossá a misszióját a telefonnal kapcsolatban. A bejegyzés szerint az amerikaiak között túlságosan alacsony a kriptovaluta használat, de közben nagyon magas az okostelefon elterjedtség. Sirin szerint egy kriptovaluta kompatibilis, könnyen használható okostelefon segítheti a blokklánc technológia tömeges elterjedését.

Egy hónapra rá jelentette be a HTC az Exodus 1 fejlesztését. Phil Chen, a HTC a kriptográfiai fejlesztésekért felelős vezető kihangsúlyozta, azt reméli, az Exodus révén növekedésnek indulhat a Dappok felhasználóbázisa mialatt segíti a Bitcoin és Ethereum hálózatok növekedését azzal, hogy a telefon hálózati csomópontként (light node) is funkcionál.

Több mint okostelefon, de…

Sajnos a telefonok még csak most jöttek ki és a kiszállítások a hónap második felében indulnak, ezért hosszú távú következtetéseket nem szabad levonni. Az viszont tény, a különböző megvalósítások ellenére nem nyilvánvaló miért is tudnának tömegesen elterjedni. Jelen pillanatban az okostelefonok (Samsunggal, iPhone-okkal versenyben) és a kriptovaluta tárolási megoldások ötvözetének látszanak (és ehhez is túlságosan drágák – mindkettő forintra átszámítva legalább 250 000 HUF) amelyre már vannak jól bevált applikációk a nem-blokklánc alapú telefonokra fejlesztve.

Az idei Slush konferencián Chen megjegyezte, a HTC volt az első, mely 2008-ban Androidos telefonnal jött ki és nem sokkal később Szatosi Nakamoto kibányászta a bitcoin genezis blokkját hozzátéve, az Exodus 1 lehetne ennek a csendes kriptovaluta forradalomnak a következő lépése. Csendes forradalom már javában zajlik – néha már túl hangosan is – de hogy az Exodus 1 és Finney valóban e csendes forradalom élharcosai lehetnének, azt egyelőre nem merjük 100% bizonyossággal kijelenteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük