Exoskeleton-t viselő katonákkal parádézik Kína az indiai határon

Itt egy újabb jel rá, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) rohamléptékben modernizálódik. Ezúttal a kínai – indiai vitatott határon mutatta meg a kommunista ország legújabb külső váz (exoskeleton) hardvert viselő katonáit.

Hírforrások szerint nem az első alkalom, hogy Kína high tech fegyvereket tesztel a ladaki demarkációs vonal közelében az indiai csapatokkal szemben, ugyanis még novemberben mikrohullámú fegyverek használatáról számolt be a magyar sajtó.

Az RT hírportál a kínai állami CCTV riportjára hivatkozva írja, hogy exoskeleton-t viselő PLA katonákat filmeztek, akik a Tibeti Autonóm Terület magas fekvésű Ngari prefektúrájában hajtottak végre feladatokat; mint holdújévi ellátás biztosítása a demarkációs határt védő katonáknak.

A riport beszámolója szerint a terepjáróknak általában három napjába kerül mire elérik a 5000 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő őrposztokat. A külső vázzal felszerelt katonákkal azonban lényegesen csökkenteni tudták a szállítási időt.

Ennél többet a CCTV nem árul el az exoskeleton-okról, se a gyártójáról, se annak technikai paramétereiről. Azt tudni, hogy nem az egyetlen külső váz típus, amit a kínaiak tesztelnek, mert források szerint rendelkeznek egy aksis változattal is, ami segítségével 80 kiló felszerelést képesek cipelni a PLA katonák.

Ahogy belépünk a 21. század második évtizedébe, úgy válik nyilvánvalóvá a komolyodó geopolitikai szembenállás Kína és az Egyesült Államok között.

Kapcsolódó: