Ez az eszköz válthatja le az okostelefonunkat a jövőben

A Meta holografikus szemüvegének prototípusa új játékmódot hozhat a Web3 világ számára. Az új holografikus kijelző Pokemon Go szintű játékélményt adhat az NFT-knek.

A Meta holografikus szemüvege új játékélményt nyújt

A Meta alapítója, Mark Zuckerberg úgy gondolja, hogy a holografikus kijelzővel ellátott okosszemüvegek lassan kiszorítják majd a mobiltelefont. Ezek lehetnek a jövőben az emberiség elsődleges kommunikációs és számítástechnikai eszközei.

Kane „Kalloway” Sutter YouTuberral a közelmúltban adott interjújában a milliárdos technológiai mogul számos témát fejtett ki. Érintette a beszélgetés a mesterséges intelligenciát és a nyílt forráskódú programokat is. Amikor azonban Kalloway műsorvezető megkérdezte, hogy melyik Meta jövőbeli legizgalmasabb terméke, Zuckerberg teljes elismeréssel szólt egy olyan szemüvegről, amely kamerákkal, mikrofonokkal, hangszórókkal és teljes körű holografikus kijelzővel rendelkezik.

A Ray-Banen túl is van szemüveg

Mind a hirdetési világ, mind a technikai szakértők általában egy oldalon állva csúfolják a Metát és Zuckerberget ahogy a Facebook közösségi médiaplatformtól a metaverzum irányába próbál elmozdulni.

De Zuckerberget ez nyilvánvalóan nem érdekli.

A Meta vezetője szerint az okostelefon a végét járja, és az okosszemüveg lehet a következő nagy dobás.

Elmagyarázta az interjúban, hogy a hordható holografikus kijelzők nem helyettesítik teljesen az okostelefonokat, akárcsak az okostelefon nem teljesen helyettesíti az asztali vagy laptop számítógépet. A megfelelő hardverrel és szoftverrel azonban Zuckerberg úgy véli, hogy az okosszemüveg elég hasznos lesz ahhoz, hogy a legtöbb ember a zsebében hagyja a telefonját a jövőben.

Fejleszteni kell a technológiát

Először azonban a vállalatnak fejlesztenie kell a technológiát. Zuckerberg szerint a Meta jelenleg három különböző terméken dolgozik.

  • Egy kijelző nélküli szemüvegtermék amely audió kimenettel kapcsolódik a mesterséges intelligenciához (ez már létezik a Ray-Ban Meta termékben),
  • Lesz egy kis heads-up kijelző holografikus megjelenítés nélkül,
  • Végül pedig egy prémium verzió teljes holografikus látómezővel és kijelzővel.

A Meta azt reméli, hogy áthidalja a szakadékot a Ray-Ban Meta, a kijelző nélküli termékek és a virtuális valóság (VR) között. A kibővített valósághoz (AR) jobban illeszkedő, terjedelmes fejhallgatók alternatívája szeretne lenni.

Zuckerberg szerint a teljes holografikus kijelzővel ellátott szemüvegek zökkenőmentes, valós idejű kommunikációt, információ cserét tesznek lehetővé. A videojátékokban vagy katonai felszerelésekben találhatóhoz hasonló heads up kijelzőt alkalmaz. Emellett ráadásul nem lennének sokkal nagyobbak, mint a hagyományos szemüvegek:

„Összetéveszthetetlenül szemüvegek lesznek, nem pedig fejhallgatók” – mondta Zuckerberg.

Zuckerberg arról is beszélt, hogy az emberek miért akarhatnak majd egy szemüvegen keresztül információt szerezni, ahelyett, hogy csak az okostelefonunkra pillantanának, amikor kell.

“Az okostelefonunkon állandóan a jelenlegi helyzetünkre vonatkozó információkat keressük, ami elvonja a figyelmünket. Ez egy olyan szokás, amely tönkreteszi a jelenlétet.”

Neurális interfész műtét nélkül

Az intelligens szemüveg másik izgalmas felhasználási módja a neurális interfész elsődleges kijelző funkciója. A legnépszerűbb nagy technológiai neurális interfész jelenleg Elon Musk Neuralinkje lehet. Ennek a fejlesztésnek azonban nagy hátránya, hogy invazív eljárást igényel a telepítése.

Ahogy Zuckerberg fogalmazott:

„Szerintem a legtöbb ember nem akarja, hogy valami az agyába kerüljön.”

A Meta jelenleg egy idegi csuklópánton dolgozik. Ez egy hordható eszköz lenne, amely méri és értelmezi az idegi jeleket, szemben az agyi számítógépes interfésszel, amely közvetlenül az agyból származó jeleket méri.

A Meta csuklópántja lehetővé teheti a szinte észrevehetetlen fizikai mozgásokat, hogy digitális kommunikációvá alakuljon át. A Meta teljes holografikus kijelzőinek prototípusaival kombinálva ez a valós világot határtalan Web3 munkaterületté és játszótérré változtathatja.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdjük látni ezeket a termékeket, Zuckerberg azt mondta, hogy a Meta időt szán most a dolgok rendbetételére, de a korai visszajelzések nagyon pozitívak voltak:

„Majdnem készen állunk a teljes holografikus szemüveg prototípus-változatának bemutatására. Nem fogjuk széles körben eladni. A prototípus eladása helyett a végleges fogyasztói verzió elkészítésére koncentrálunk.”