Ez vár a Stellarra és az XLM-re az idei évben

Ha nem csak a piaci kapitalizációt nézzük, akkor az XRP egyértelműen a legismertebb kriptovaluták közé tartozik. Ez köszönhető persze annak is, hogy a mögötte álló Ripple Labsról elég sokat hallhattunk az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) részéről indított per kapcsán. Kevesen tudják, hogy az XRP-nak van egy kistestvére és egyben riválisa is, az XLM. A két testvér közötti kapcsolatot Jed McCaleb jelenti, aki a Ripple alapítója volt eredetileg, majd távozott és létrehozta a Stellar Development Foundationt.

Ez a Stellar és az XLM várható jövője

Az XLM is a piac legjobb negyven kriptovalutája közé tartozik, mégis kevesebb szó esik róla. Pedig kellene róla beszélni, hiszen nagyon ambíciózus terveik vannak, gondoljunk csak a határon átívelő fizetések végrehajtásának implementációjára. Nemrégiben az AMBCCrypto oldalának adott interjút a Stellar szóvivője a terveikről. Ő beszélt arról, hogy míg az XRP kapcsán a CBDC-kről esik szó leginkább, a Stellar teljesen más irányokba indult el. Mert ugyan a Stellar és a digitális ukrán hrivnya szoros kapcsolatban vannak, ez a digitális pénz valójában egy privát elektronikus pénz blokkláncon, nem CBDC. Hiszen utóbbi kibocsátásához az Ukrán Nemzeti Bank jóváhagyása is kellene. Jelenleg a TASCOMBANK dolgozik egy szabályzott keretek között működő elektronikus hrivnyán, ami a Stellar hálózatát használná majd. Egy lehetséges felhasználási módja az ukrán digitális pénznek az ukrán Diia nevű mobiltársaság dolgozóinak a kifizetése lenne.

Az interjúból kiderült az is, hogy a Stellar egy layer 2 protokollon is dolgozik jelenleg, ami nagyon gyors tranzakciókat tenne lehetővé, akár 1 millió fizetést is másodpercenként. A Stellar Development Foundation fő célpiacai jelenleg Mexikó, az Egyesült Államok, Brazília, Ukrajna, Kenya és Kanada, a fő prioritásuk pedig a skálázhatóság. És úgy tűnik, hogy a lassabb, de stabilabb fejlődésnek van is eredménye. Hiszen még 2021-ben a MoneyGram és a Ripple útjai elváltak egymástól a szabályozói problémák miatt. 2022. januárjában viszont a MoneyGram ismét visszatalált Jed McCalebhez és partnerségre lépett a Stellarral. A cél több mint 300 ezer helyen egyszerű kriptoátváltási tranzakciók biztosítása. A token árfolyamán ez a fejlődés jelenleg még nem annyira látszik, hiszen jó messze van az ár a korábbi 0,94 dolláros csúcstól, de az biztos, hogy az XLM most már a saját lábára állt.