Az XLM árfolyam lendülete mögötti lehetséges tényezők

Még november elején számoltunk be arról, hogy a Stellar Fejlesztési Alapítvány (SDF) végérvényesen kivont 55 milliárd natív XLM tokent a piacról, amivel elégette a teljes kínálat felét. Így jelenleg 50 milliárd XLM token a teljes kínálati szám, amelyből 22 milliárd van most forgalomban. Talán ez, talán a kriptovaluták piacán tapasztalt lendület segítette, de az XLM árfolyama az elmúlt héten 166%-os emelkedést produkált. A következőkben az XLM árfolyam lendülete mögötti tényezőkről fogunk írni röviden, hiszen a cikk írásának a pillanatában nagyjából 0.195213 USD áron kereskednek a tőzsdéken az XLM-mel.

Az XLM árfolyam lendülete több tényező együttes eredménye lehet

Az egyik mozgatórugója a piaci mozgásoknak egyértelműen a bitcoinhoz köthető. Mert bár volt egy kis megingás a BTC árfolyamában az árfolyamcsúcs előtt pár száz dollárral, azért az elmúlt időszakban komoly növekedésben volt a legismertebb kriptovaluta. Amikor átlépte a 17 ezer dolláros határt az ára, akkor a többi kriptovaluta is meglódult, hasonlóan ahhoz, amit 2018. januárjában láttunk a BTC csúcsraérése idején.

Stellar érme
Forrás: ledgerinsights.com

Voltak olyan kriptók, mint az XRP, ami akkor pillanatok alatt érte el a 0.9 dolláros árat és ez lehetővé tette a többi, ismertebb kriptó árfolyamának emelkedését is. A múlt alapján elképzelhető, hogy az XLM árfolyam lendülete sem tarthat sokáig, de ez csak spekuláció. És ameddig elemzők úgy gondolják, hogy a BTC árfolyama megmarad a 18 ezer dolláros ellenállási szint környékén, addig van rá esély, hogy a többi kriptóvaluta árfolyama is emelkedni vagy stagnálni fog.

Tradingview
Forrás: tradingview.com

Az XLM-re vonatkozó különböző mérőszámok alapján úgy tűnhet, hogy jelenleg túlvásárolt ez a kriptó, ráadásul ez már egy ideje így van. Ez annak köszönhető, hogy a kriptók körüli őrületben előtérbe kerültek azok a “kisebb” valuták, amelyeknek a rendelési könyve (“order book”) jóval kisebb, mint a BTC-nek. Megfigyelhető azonban az is, hogy az XLM sokszor mozgott együtt az XRP árfolyamával. Így volt ez nemrégiben is, amikor mindkét kriptó árfolyama együtt kezdett emelkedésbe, bár arról, hogy ez csak véletlen vagy ténylegesen van köze a kettőnek egymáshoz, megoszlanak a vélemények.

Az XLM  közösségi aktivitása is erős

És végül meg kell említeni, hogy az XLM esetén a közösségi aktivitás (“social volume”) is meglendült, együtt az XRP, XVG és ADA kriptókkal. A Santiment nevű elemzőcég szerint jelenleg a közösségben az XLM a leginkább pörgő kriptó tehát az XLM árfolyam lendülete mögött is kereshető ez a motiváció. És bár valamelyest azért visszaesett az árfolyam emelkedése (az elmúlt 24 órában majdnem 10%-kal), a cég szerint még mindig sokan beszélnek az XLM-ről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.