Ezeket a kereskedőket okold a Bitcoin árzuhanásért

A mostani Bitcoin eladási hullám eredetileg a rövid-távú kereskedőktől indult, akik 10 000 és 12 000 dollár közötti árfolyamon vásároltak be a Bitcoinból, állítja a Coin Metrics kriptopiacokat elemző cég.

A cég elemezte a realizált kapitalizációs mérőszámok összetételét, és közben egy fontos dolgot fedezett fel a mostani tulajdonosok pszichológiájával kapcsolatban. Ez alapján a BTC számában nagy változás történt minden költség alapú szakaszban egy nappal azelőtt, hogy a nagy eladási hullám elkezdődött a BTC 10 000 dolláros árfolyamán szeptember 20 és október 1 között.

A kiadott jelentésükben három csoportba sorolták a kereskedőket:

1. Tulajdonosok, akiknek a költsége 13 000 dollár felett volt:

Az eladási hullám előtt körülbelül 720 000 BTC tartozott ehhez a csoporthoz, aminek nagy része nem is cserélt gazdát ebben az időszakban. Mindössze 4 140-et adtak el az elmúlt 9 napban a hálózati aktivitás elemzések alapján. Ez tehát azt tükrözi, hogy ezek a tulajdonosok hosszú távú befektetők, akik sokáig akarják tartani a coinokat, és semmiféle ármozgató nyomást nem fejtettek ki a piacon.

2. Tulajdonosok, akik 10 000 és 13 000 USD között vásároltak Bitcoint.

Ők azok, akik friss tőkeként húzták be a valutát a nyár folyamán, amikor az árfolyam éves csúcsokat döntött, és nagy volt az eufória a piacon. Ez olyan kereskedők csoportja, akik az eladási hullám nagy részét generálták, és az elemzés szerint olyan rövid távú kereskedők, akik a pozícióikat védték az azonnali eladás által a veszteség csökkentése érdekében. Nagyon nagy mennyiség cserélt gazdát az elmúlt 9 napban a 8 000 és 10 000 USD közötti árfolyam tartományban. A riport szerint körülbelül 500 000 BTC-t adtak el 10 000 USD fölötti költségbázissal, és a 8 000 dollárú költségbázis kosár pedig 750 000 dollárnyi BTC-vel gazdagodott.

3. Tulajdonosok, akik 8 000 dollár alatt vásároltak.

Ez a csoport körülbelül 11.46 millió BTC-t birtokol, és úgy lehetne jellemezni őket, akik hosszútávú befektetők, akik erős meggyőződéssel rendelkeznek a bitcoin jövőbeli sikerét illetően. Ők mindössze 150 000 BTC-t mozgattak meg ebben az időszakban, és nem volt jellemző rájuk a profitrealizálás vagy pánikeladás. Ez a viselkedés arra utal, hogy a Bitcoin tulajdonosok nagy része bikapiacot vár hosszútávon. Ez a piaci nézet és várakozás azonban könnyen megfordulhat, ha az árfolyam továbbesik, vagy pánikeladás tör ki.

Történeti kitekintés

Hasonló magnitúdójú árkorrekció, mint amilyet megfigyelhettünk a nyári csúcs óta ritkán fordul elő, de nem is precedens nélküli“, állítja a riport. Ugyanis hasonló eset játszódott le a 2017-es buborék esetén is, amikor az árfolyam 40%-ot esett rövid idő alatt. Ha a mostani lokális csúcsot 13 000 dollár körül állapítjuk meg, akkor a mostani árkorrekció is 40%-osnak tekinthető, ami igazodik a piac múltbéli viselkedési normáihoz.

Mindeközben a Binance Research is kiadott egy jelentést, ami szerint a Bitcoin ára emelkedni szokott egy nappal a Kínai Aranyhét előtt, ami egy hétig tartó ünnepség. Az árfolyam aztán a hét első napján beesik. Ez a hét most október 1-jén kezdődött, és most is az várható, hogy először kicsit esik az árfolyam, majd a hét folyamán korrigál, állítják az elemzők, viszont kiemelik, hogy azért nincs erős korreláció a Kínai Aranyhét és a Bitcoin árfolyama között.