Most akkor az Ordinals jó a Bitcoinnak vagy sem?

Most már hónapok óta komoly vita folyik a Bitcoin-közösségen belül az Ordinals jelenségről (a Rúnákról még nem is beszéltünk), főleg a vele járó nagy kereskedési aktivitást és torlódást érintően a láncon. Nem egyszerű eldönteni, hogy melyik félnek van igaza, de azért néhány alapszabályban meg lehet állapodni. A vita összetettsége a Bitcoin alap koncepciója miatt annyira nehéz kérdés. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bitcoin-felhasználók nagyon is a szabad piacok, a szabadság és a pénzügyi szabadság hívei.

Az Ordinals bevéséseket hagyni kell, hogy fejlődjenek

Ha valaki hajlandó azért fizetni, hogy speciális tokenekkel bonyolítson le tranzakciókat, amelyek a Bitcoin Scriptet csúcsra járatják, akkor mi ezzel a probléma? Plusz azért nem felejthetjük el az anyagi hasznot sem. A bányászok hatalmas összegeket keresnek az Ordinalsból, a bevésések eredményeként a teljes bevételükben a díjak aránya 10% körülire emelkedett. Ilyet utoljára 2021-ben, az akkori bikapiacon láthattunk. És a bányászati jutalmak adják az egész Bitcoin hálózat stabilitását és biztonságát is. Ezek pozitív dolgok.

Viszont az Ordinals miatt sokkal drágább lett a Bitcoint arra használni, ami a fő célja lenne: fizetésekre és pénzmozgatásra. Néhány keményvonalas Bitcoin-hívő valószínűleg szívrohamot kapna, ha a biztonság ára a mémcoinok spekulatív kereskedelmének elfogadása lenne. A Bitcoin ugyanis a központi bankok, a bankrendszer és a teljes kontroll előli menekülés lehetőségét hivatott biztosítani, egy olyan pénzt, amelyet az emberek gazdasági, földrajzi vagy politikai háttértől függetlenül használhatnak. Szóval az egyik oldalon áll az érv, hogy a teljes piaci szabadság elvében nincs semmi gond az Ordinals bevéséseivel. A másik oldalon pedig ott az érv, hogy a bevésések miatt a Bitcoin végső célját nehezebben teljesítheti be.

Jelenleg van egy megoldatlan probléma a Bitcoin Core GitHubon, amely az Ordinals-t a Bitcoin Core sebezhetőségeként javasolja kezelni, amelyre az egyetlen megfelelő válasz a teljes felszámolás lenne. De ez nagyon csúnya lenne, ha elfogadásra kerülne. Hiszen az Ordinals és a BRC-20 standard követik a Bitcoin szabályait. Nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint a hiperaktív kereskedők 2017-ben, akik az egekbe tolták a díjakat. De igazából még az Omni protokolltól sem különböznek annyira, amely az OP_RETURN mezőt használta arra, hogy tokeneket vezessen be a Bitcoinra.

Konkluzió

Ma már az alapkonszenzus az, hogy a felhasználók nagy részének második réteges megoldásokat kell használnia a Bitcoin tranzakciókra. A fő láncon csak nagy értékű tranzakciókat érdemes végrehajtani. Ha a második réteges hálózatok képesek lennének tömegesek elterjedni, akkor a Bitcoin-hálózat nagy részét e másodlagos protokollok adatrétegeként használnák. Ráadásul az Ordinals rámutatott arra is, hogy a Bitcoin fontos és kritikus információk tárolására is tökéletes opció lehet. Konkluzióként tehát az mondható el, hogy nem igazán érdemes állást foglalni ebben a vitában, hagyni kell, hogy a Bitcoin szabályok szerint az Ordinals és a BRC-20 standard fejlődhessen, ahogy akar és tud.