Ezért lehet 2022 a Polkadot hálózat éve

A Polkadot hálózatán a parachainek, azaz “mellékláncok” éles indulása az utolsó állomást jelenti a többláncú megosztott infrastruktúra felé. Eredetileg a teszteket, az optimalizációt és az ellenőrzéseket a Rococo és a Kusama testnet hálózatain hajtották végre. Már korábban is voltak jelek arra nézve, hogy a Polkadot parachainek már az indulás kapujában vannak, hiszen még októberben nyitották meg az első melléklánc-aukciókat a hálózaton. Az aukciókat aztán a lánc irányítószerve is jóváhagyta, így pedig megindult a Polkadot natív tokenje, a DOT iránti kereslet növekedése is.

A Polkadot mellékláncok iránt feltétlen a bizalom

A fentebb említett aukciókat csoportokba sorolták, az elsőt a november 11.-ei héten hajtották végre. A nyertes projektek aztán december 17-én indulnak el az egészen 2023. októberéig terjedő időszakra. A parachainek a Polkadot alá tartozó “mellékláncok”, amelyek egy specifikus feladat ellátására kerülnek használatra. Egy parachainen lehet saját token is, valamint az sincs limitálva, hogy hány ilyen melléklánc létezhet a fő, ún. relay chain mellett. Ezek a parachainek 96 hétig lehetnek a relay chainre csatlakozva, de utána megújítható ez a kapcsolat. Ezekre a kapcsolati helyekre mentek most az aukciók, amelyhez a projektek DOT-ban gyűjtöttek hozzájárulásokat DOT birtokosoktól. Ezt a DOT befektetést aztán a lejárati időszak végén visszakapják, illetve jutalmat is kaphatnak a projektektől.

Polkadot

Ezért ezek az aukciók jelentősen mások, mint mondjuk egy ICO vagy IEO, hiszen a DOT összeget visszakapja a birtokos, ha az aukciót elveszíti a projekt, vagy ha lejár a kapcsolati idő a relay chainhez. Plusz a projektcsapatok nem is kezelhetik sajátjaikként ezeket a DOT tokeneket, nem adhatják el. Abból kell profitálniuk, amit a mellékláncon végrehajtott tevékenység hoz nekik. Az első parachain helyet az Acala szerezte meg, közel 81 ezer felhasználó támogatásával 1,2 milliárd dollárnyi DOT-ot szedtek össze. Ez pedig tökéletesen mutatja a Polkadot közösség hihetetlen erejét. A második helyért a Moonbeam szedte össze a legtöbb támogatást, közel 36 millió DOT tokent. Ebből azért látható, hogy egyes projektek mögött milyen szintű támogatás sorakozott fel. Amit még fontos megemlíteni, hogy az összegyűjtött DOT a lejárati idő végéig (2023. október) zárolva marad, ezzel pedig csökken a kínálat mennyisége a piacon, ami árfelhajtó hatású is lehet.