A Coinbase bevétele meg sem közelíti a 3 évvel ezelőttit

A kriptopiacon csökken a szélsőséges volatilitás, amely egykor vonzotta a spekulatív befektetőket. Ez a változás jelentősen érinti az olyan kriptotőzsdéket, mint a Coinbase, amelyek a nagy ingadozások időszakában óriási bevételekre tettek szert.

Annak ellenére, hogy a Coinbase 2024 első negyedévére vonatkozó pénzügyi előrejelzéseit felülmúlta, 56 milliárd dolláros kereskedési volumenről számolt be. Ez a szám szöges ellentétben áll a 2021 végén tapasztalható 177 milliárd dolláros értékkel.

Egyre csökken a kriptopiac volatilitása

A Bloomberg jelentése szerint a digitális valuták átlagos volatilitása a 2021-es mintegy 79%-os értékről idén 57%-ra csökkent. Ez a csökkenés egy stabilizálódó piacot jelez, amely bár kevésbé vonzó a magas kockázatú kereskedők számára, fenntarthatóbb növekedést ígér.

A Coinbase pénzügyi igazgatója, Alesia Haas a JPMorgan konferenciáján kiemelte ezt az új stabilitást: „A volatilitás sokkal érettebbnek tűnik ebben a ciklusban, mint 2021-ben.”

Továbbá a spot Bitcoin ETF-ek strukturáltabb piaci beáramlást hoztak. Ennek eredményeképpen a Bitcoin 2024 márciusában új történelmi csúcsot ért el 73 ezer dollár körül.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Bobby Zagotta, a Bitstamp USA vezérigazgatója szerint a piac továbbra is megőriz némi volatilitást. Úgy véli azonban, hogy az ármozgások mértéke valószínűleg kevésbé lesz szélsőséges, mint az elmúlt ciklusokban.

„A piac ma már érettebb, és kevésbé valószínű, hogy nagy kilengések lesznek. Továbbra is volatilis lesz, és továbbra is lesz felfelé irányuló lendület a Bitcoin és a kriptovaluták árfolyamán, de nem hiszem, hogy olyan robbanásszerű lesz a felfelé és a lefelé irányuló mozgás, mint a korábbi ciklusokban.” – mondta Zagotta.

A diverzifikáció jelentheti a növekedést a tőzsde számára

A csökkenő volatilitásnak köszönhetően a Coinbase pénzügyi mutatói, bár erősek, még mindig elmaradnak a 2021-es csúcsértéktől. A vállalat jövőbeli teljesítménye szorosan függ a jelenlegi bikapiac időtartamától és attól, hogy képes lesz-e megtartani jelentős piaci részesedését, amely 2023 eleje óta kissé csökkent.

E kihívások mellett a Coinbase-nek technikai problémákkal is szembe kellett néznie, többek között idén többször is ideiglenes leállást tapasztalt. Ezek az incidensek átmenetileg megakadályozták a felhasználók kereskedését kritikus időszakokban, ami aláhúzza, hogy a kereskedők bizalmának fenntartása érdekében javítani kell a platform stabilitását.

Pénzügyi szempontból a Coinbase diverzifikálja bevételi forrásait. A vállalat az amerikai spot Bitcoin ETF-ek egyik fő letétkezelője, és készen áll arra, hogy hasonló pozíciót foglaljon el a közelgő Ethereum ETF-ek esetében is.

Emellett a Base hálózatban való részvétele is várhatóan jelentős bevételi forrássá válik. Owen Lau, az Oppenheimer & Co. elemzője szerint ez a diverzifikáció stabilabb és kiszámíthatóbb bevételeket eredményezhet.

„A Coinbase bevételei még kiszámíthatóbbá válhatnak. Ez azt jelenti, hogy magasabb jövedelemszorzót tudnának elérni.” – mondta Lau.