Facebook helyett a YouTube-ra ment Lenkei: mikor cenzúráz a videomegosztó?

Miután a Facebook már letiltotta a koronavírus létezését tagadó és furcsa tanácsokat osztogató Gődény György és Lenkei Gábor profilját, Lenkei a YouTube-ra csábította át követői táborát. Azt nem tudni, hogy meddig maradhatnak fent az egyébként több tízezres nézettséggel rendelkező videói, de ismerve a YouTube-ot és a csodálatos kamu gyógymódokat kínáló ‘szakértő’ sokszor megbotránkoztató kijelentéseit, nem valószínű, hogy sokáig élvezheti a rajongói azokat.

“A járványtagadók általában féligazságokat vagy tudományosan komolyan vehetetlen, ezerszer megcáfolt, de jól hangzó hazugságokat terjesztenek” – írta a Facebook egy hónapja, amikor lekapcsolta a százezres követővel rendelkező fiókokat.

Közel 80 ezren csüngenek Lenkei videóin

Lenkei Gábor volt az, aki a pandémia kezdete óta csak koronavírus-átverésként hivatkozott a világjárványra, illetve egy videójában azt is mondta, hogyha befeküdne egy kád koronavírusba, akkor sem kapnál el azt. A videomegosztón közzétett filmben eltitkolt tényekről, csodákról és jó hírekről beszél a járvánnyal kapcsolatban. Véleménye szerint a média elhallgatja a megnyugtató orvosi tudományos tényeket. A videó elképesztően népszerű, közel 80 ezren kattintották rá, pedig még alig egy hete került fel a YouTube felületére. A  filmben egyébként olyanokat állít, hogy a tesztek 90%-ban tévesek, nincs is veszélyes járvány, illetve csodálatos gyógymódokkal elkerülhető a fertőzés.

Azt senki nem vitatja, hogy egyes mainstream sajtóorgánumok clickbait címekkel próbálnak meg minél több olvasót kattintásra bírni. Azzal sem szállhatunk vitába, hogy vannak, akik könnyen, tünetmentesen átesnek a betegségen. Az is elképzelhető, hogy bizonyos immunerősítő vitaminokkal, megfelelő étkezéssel, rendszeres testmozgással nagyobb eséllyel legyőzhető a vírus. Nemcsak a koronavírus, hanem bármelyik másik is. De rendkívül felelőtlen dolog azt állítani, hogy egy kád COVID-19-ben hemperegve nem lehet megfertőződni. Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy bizonyos gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők használatával elkerülhető lenne a megfertőződés. Ahogyan azt sem lehet tudni, kire milyen hatással van a vírus.

Mi is gyakran foglalkozunk a koronavírus-járvánnyal, mely közel egy évvel ezelőtt jelent meg és változtatta meg mindennapi életünket. Hatással van mindenre és mindenkire. Mi inkább a pandémia gazdasági hatásaival, és a politika korrektnek egyáltalán nem nevezhető magatartásával foglalkozunk, amely a járványt kihasználva rendszeresen a maga malmára hajtja a vizet. Sajnos a kormányok tesze-tosza viselkedése és a politikai alapon meghozott döntéseik két táborra osztották a világot. Vannak a járványtól betegesen rettegők és a vírust tagadók. Az arany középút valahogy eltűnt. Az érthető, hogy ebben a zűrzavarban mindenki naprakész információkat akar, de inkább a tudományos munkákkal, kutatásokkal alátámasztott állításoknak higyjünk.

A HVG-hez egyébként egy olvasó eljuttatta Lenkei szórólapját, amely egy Jog az egészségeshez nevű weboldalra invitálja az érdeklődőket, melyről a YouTube videókat is el lehet érni. Ezek állítólagos jó híreket ígérnek a pandémiával összefüggésben, de hivatalos tudományos alapja természetesen ezeknek sincs. A YouTube még egyelőre nem blokkolta Lenkei csatornáját, de ez valószínűleg csak idő kérdése, mivel egyértelműen szembemegy a videomegosztó szabályzatával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük