Kriptós cégek a koronavírus közepette: miként változott működésük?

A mostani koronavírus járvány merőben változtatja meg a mindennapi munkavégzést minden vállalatnál. Nincs ez másképpen a kripto- és blokklánc vállalatok esetében sem. Ők is hazaküldték a munkavállalókat, hogy védjék az egészségüket, és lassítsák a vírus terjedését. A Coinbase is ezt a gyakorlatot követi. A Securitize egy tőzsdén jegyzett értékpapír-token platform, ezért neki kötelezően kidolgozott üzletmenet-folytonosság és katasztrófa-elhárítási tervvel is rendelkeznie kell, ami alkalmazható ilyen fertőzéses vészhelyzeti szituációkban is. A legnagyobb hardvertárca gyártó, a Ledger viszont arról számolt be, hogy náluk a napi munkavégzést nem befolyásolja a mostani helyzet, minden az átlagos üzletmenet szerint történik.

De mi a helyzet úgy általában a szektoron belül?

bancor

Bancor: virtuális hackathonok

Nate Hindman, a decentralizált likviditás-hálózat, a Bancor (BNT) egyik vezetője szerint nekik igazodni kellet a megváltozott körülményekhez. A tervezett hackathon eseményeiket nem mondták le, viszont mindent virtuális környezetben szerveznek meg. A Bancor még januárban jelentette be, hogy ők szponzorálják az idei Sustain Web 3 Virtual Hackathon eseményt, amelynek főszervezője a Gitcoin.

A Gitcoin és a többi virtuális hackathon események nagyon fontosak voltak már korábban is”, nyilatkozta Hindman. “A mostani megváltozott környezetben azonban a jelentőségük még tovább nőtt, ugyanis egy nagyszerű csatornát kínálnak arra, hogy új fejlesztői tehetségeket találjanak és képezzenek.” A Gitcoin hackathon 22,500 BNT-t (kb. 4000 USD) ajánlott fel annak, aki feltöri a Bancor likviditás-poolját, és összeköti azt egy más DeFi protokollal.

ConsenSys: a munkavégzés és szolgáltatások változatlanok

Az Ethereum fókuszú blokklánc vállalat, a ConsenSys szintén kiemelte a Gitcoin fontosságát. A Gitcoin már az ötödik körös Gitcoin Grants eseményét indította el. Most 100.000 dolláros keretet kínál olyan egészségügyi projektek finanszírozására, amelyek a járvány megfékezésében tudnak segíteni.

Közben a ConsenSys már januárban óvintézkedéseket vezetett be, korlátozta az üzleti utazásokat, és fokozatosan bevezette a home office-t. A kommunikációs igazgatójuk nyilatkozata szerint ennek köszönhetően a szolgáltatásaikban nincs fennakadás, minden igényt ki tudnak elégíteni az ügyfeleik részére. Mostanra már az összes irodájuk zárva van, a munkatársaik pedig 100%-ban otthonról dolgoznak. A vállalat a külső partnereivel azon dolgozik, hogy olyan készenléti tervet építsenek fel, amellyel minden körülmények között az ügyfeleik rendelkezésére tudnak állni.

Mivel globális méretben dolgozunk, ezért közelről monitorozzuk a helyzetet minden régióban. Már rögtön az elején bevezettük a távolságtartás legjobb gyakorlatait, hogy laposítsuk a fertőzés görbéjét, és segítsük a munkavállalóinkat az otthoni munkavégzésben.

A vállalat egyre több oktatói anyagot adott ki az elmúlt időszakban, és sok online webinárt és virtuális eseményt szerveztek. Elindították az Enterprise and Developer Libraries szolgáltatásukat, amely oktatói forrásokat kínál a fejlesztőknek és cégeknek. Emellett a Consensys Academy ingyenessé tette a Blockchain Fejlesztői Programjuk első öt modulját.

Fireblocks: munka-család egyensúly

A digitális eszközök tárolásával, transzferével és kibocsátásával foglalkozó platform, a Fireblocksnak Izraelben és New Yorkban is vannak munkatársai, akik most már otthonról dolgoznak. Michael Shaulov vezérigazgató szerint a munkatársaik legnagyobb gondja jelenleg, hogy hogyan oldják meg a munka és család közötti egészséges egyensúlyt. “Tiszteletben kell tartanunk a munkatársak magánéletét. Sokaknál otthon vannak a gyerekek, mert nincs iskola, így több időt kell áldozniuk a családra. Ezért rugalmas munkarendet vezettünk be.”

A rugalmas munkaórák mellett egyre több kollaborációs platformot használnak munkájuk során. Mivel azonban alapból izraeli-amerikai a cég, és vannak irodáik az Egyesült Királyságban és Ázsiában is, ezért már korábban is benne volt a cég működésében a nem egységes és azonos munkakörnyezet.

A Fireblock vezérigazgató azonban kiemelte, hogy a mostani szituáció ellenére képesek új szolgáltatásokat és képességeket fejleszteni az ügyfeleiknek.

Blockstack: kapcsoljunk össze az otthoni munkavégzést

A blokklánc startup, Blockstack már korán meghozta azt a döntést, hogy a munkavállalók otthonról dolgozzanak. Megértették ugyanis, hogy a munkatársaknak biztonságban kell érezni magukat ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtsanak, emelte ki Muneeb Ali, a Blockstack alapítója. A munkavállalóik 40%-a már korábban is otthonról dolgozott a járvány kitörése előtt. Ali szerint a vállalatuk nagyon szerencsés volt, hogy sikerült bevonniuk 23 millió dollárt mint kockázati tőke 6 hónappal ezelőtt. Ennek köszönhetően a mostani járványügyi szituáció és pénzügyi turbulencia nem befolyásolja a projektjük fejlődését.

Az összes cég egyetért abban, hogy azzal, hogy a munka a virtuális térbe költözött lehetőséget nyújt arra, hogy mindenkit összekapcsoljunk. A Blockstack is egy olyan projekt, amelynek globális közössége van, akik egymástól elszigetelve dolgoznak. A startup már a kezdetek óra szervez virtuális town hall megbeszéléseket, amelyeken több száz munkatárs vesz részt. Ezek a town hall megbeszélések, amelyek a Blockstack valós ökoszisztémát tükrözik, rendkívül sikeres események, foglalta össze a vezérigazgató.

munkavégzésről

Tezos: elegendő tartalék az esős napokra

A TQ Tezos, egy csoport, amely a Tezos (XTZ) ökoszisztéma fejlesztésén dolgozik, szintén közelről felügyeli a szituációt. Bevezették a kötelező dolgozz otthonról szabályt az egész családnak, és minden nagyobb eseményt töröltek.

A napi működésünk azonban akadálymentesen zajlik.” Emelte ki Alison Mangier, a TQ Tezos alapítója és elnöke. Elmondta azt is, hogy a “Tezos Alapítványnak elég megtakarított tőkéje van ahhoz, hogy továbbra is tudják finanszírozni a Tezos ökoszisztéma projekteket.”

Korábban a Tezos Alapítvány közzétette, hogy 635 millió dollárnyi eszköze van a társaságnak.

A TQ Tezos elmondása szerint a járvány ellenére folytatják a Tezos projektek fejlesztését. Az egyik partnerük, a Vertalo nem régen jelentette be, hogy huszonkét eszköz tokenizálós projekten dolgoznak, amelyben a befektetett eszközök összértéke 200 millió USD, és még az idei év első felében végeznek vele.

A Tezos nagyon büszke a saját közösségére is, mert a bizonytalan környezetben is felvették a tagok a harcot a koronavírus ellen. Olyan adományokra épülő díjakat szerveznek, amelyek arra ösztönzik a közösség tagjait, hogy a számítógépeik számítási kapacitásait ajánlják fel a Folding@Home platformnak. Ez a platform a számítógépes erőforrásokat olyan kutatások részére biztosítja, amelyek a COVID-19 vírus legyőzésén dolgoznak.

A Folding@Home jelentése szerint az önkéntesek felajánlásai alapján az elmúlt időszakban a számítási kapacitás 1.233%-os növekedést tudott elérni, amelyet gyógyszerészeti és egyéb egészségügyi témák kutatására is felhasználnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük