A Facebook $5,7 milliárdot pumpál egy indiai digitális fizetési rendszerbe

Az indiai telekommunikációs szolgáltató, a Reliance Jio új partnerkapcsolatot jelentett be. Az új társ ráadásul nem más, mint a Facebook, a befektetés meg nem kevesebb, mint 5,7 milliárd dolláros összeget jelent. A közös munka egy digitális fizetési platform kiépítését teszi lehetővé Indiában – azonban ne aggódjunk: a blokklánc és a Facebook kriptopénze, a Libra is ott van a tűz közelében.

Mukesh Ambani Ázsia új leggazdagabb embere a Facebook segítségével

Mukesh Ambaninak eddig sem kellett amiatt aggódnia, hogy egyhamar az adósok börtönében végzi. Ambani a Reliance elnökeként tölti mindennapjait, amely konglomerátum (mint ahogy minden tisztességes konglomerátum) nagyjából mindennel foglalkozik, amit csak el tudunk képzelni: olaj, e-kereskedelem, telekommunikációs szolgáltatások és még sorolhatnánk. A szerdai bejelentés azonban még egy fokozattal feljebb tolja a már így is meglehetősen szétterjedt vállalatot: 5,7 milliárd dolláros Facebook befektetés érkezik ugyanis a Reliance Jiohoz, melyből egy egész Indiára kiterjedő online fizetési platformot akarnak létrehozni.

Ez a Facebook legnagyobb befektetése a WhatsApp megszerzése óta, de jelenleg úgy tűnik, mindkét fél számára kifizetődő lehet a partnerség. India piaca a Facebooknál már most a legnagyobb kb. 260 millió felhasználóval (a majdnem 400 milliós WhatsApp felhasználói bázisról már ne is beszéljünk). Azonban bevételi szempontból meglehetősen rosszul állt eddig a piac; Észak-Amerikához viszonyítva jóval kevesebbet hozott be. Most azonban a Facebook nem csak egy több száz milliós tesztpiacot szerzett meg magának a Jio segítségével, ahol fizetési platformját tökéletesítheti, hanem az indiai e-kereskedelem még messze nem tökéletesen kiépített piacából profitálhat. A Facebook új fizetési platformjával nem kevesebb akar lenni, mint India Amazonja – ez a partnerkapcsolat pedig pontosan ezt teszi lehetővé a számukra.

A Facebook $5,7 milliárdot pumpál egy új digitális fizetési rendszer kiépítésébe Indiában

Ambani az üzlettel számos e-kereskedelmi platformjának szerzett egy új fizetési rendszert. (Ennek ráadásul időzítése is tökéletes, hiszen a kijárási korlátozások következtében az egyik ilyen frissen indított platformja, a JioMart is óriási növekedést figyelhetett meg az online rendeléseiben.) Ezen felül még a Reliance részvények is csaknem 10%-ot emelkedtek a partnerség bejelentése után.

A blokklánc lehet a következő lépés

A hírt az indiai kriptoközösség is nagy örömmel fogadta. Ambani ugyanis nem csak, hogy kriptobarát, már most saját blokkláncán dolgozik. A Facebookkal közös digitális fizetési rendszer kidolgozásának következő lépései így nagyon könnyen a kriptopénzek irányába történhetnek majd meg. Ambani korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy adatbiztonsági szempontból is mennyire fontos lehetne a blokklánc elterjedése. Ha pedig van egy olyan vállalat, amely azonnal kapna az alkalmon, hogy egy mondatban említsék nevét a ’személyes adatok biztonsága’ kifejezéssel, az biztosan a Facebook lenne. Korábban azért ez egy eléggé kényes téma volt a közösségi médiaóriásnak.

Hogy a partnerség pontosan hogy alakul, az a jövő kérdése. Az indiai kriptoközösség egyöntetű lelkesedése a hírek hallatán azonban meglehetősen pozitív jövőképet vetít előre.