Facebook leállás: 24 óra alatt 3 millió új regisztráló a Telegramon

Telegram CEO Pavel Durov az imént kürtölte világgá, hogy a Facebook leállás hatására az elmúlt 24 órában 3 millió új felhasználó regisztrált az üzenetküldő platformjára. A Facebook és a WhatsApp történelmének legsúlyosabb leállására mindmáig nem érkezett hivatalos magyarázat.

Pavel Durov bejelentése a Facebook leállás után. | Telegram

Se Fész, se Insta, se WhatsApp

Tegnap a Facebook két messenger alkalmazása és az Instagram képmegosztó app történelmének legsúlyosabb leállását szenvedte el. A közösségi média hálózat 14 órán keresztül kihagyással működött ami a becslések szerint 90 millió amerikai dollár (24 Mrd Ft) kiesést jelent a vállalatnak.

Utoljára 2008-ban volt példa ekkora fennakadásra, de akkor a Zuckerbergék csupán 150 millió felhasználóval rendelkeztek. Hivatalos közlemény nincs a Facebook leállás okairól, de harmadik fél adatgyűjtő szolgáltatások mérései alapján jelentős hányadát befolyásolta a 2.5 milliárd fős Facebook, Facebook Messenger, Instagram és WhatsApp felhasználóbázisnak.

A Down Detector szerint mindenütt tapasztalható volt a kiesés.

Down Detector Facebook leállás térképen | DownDetector.com

14 óra kimaradás, 3 millió új felhasználó

A neten gyorsan változhatnak az erőviszonyok, és a tegnapi eset kiváló példa milyen törékeny a ‘márkahűség’ a közösségi média világában. A 14 óra kiesés sokak számára az örökléttel ért fel és inkább nem várták ki a feltámadást, és regisztráltak egy másik szolgáltatóhoz.

Sokan a Telegramot találták meg, mely titkosított üzenetküldést és korlátlan tárhelyet kínál felhasználóinak a több tucat egyedi funkció mellett. Az évek során 200 millió felhasználóra tett szert és egy 2018 márciusi hivatalos közleményük szerint naponta 35 ezren regisztrálnak rá.

Ezzel szemben a Facebookon a lassulás jelei mutatkoznak. A GDPR kompatibilitás erősen visszavetette növekedési kilátásait, előtte pedig a Cambridge Analytica botrány hagyott maradandó sebet a Facebookon.

Még több user a Telegram TON gram tokenjének

A Telegram tavaly privát tokenértékesítése során 1.7 milliárd dolláros tőkeforrást gyűjtött máig ismeretlen befektetőktől. Egy pár napja kiszivárgott videóban ugyan már betekintést nyerhetünk a Telegram gram token felhasználási területeibe , de a token, annak blokklánca és a rá épülő üzleti modell még továbbra is ismeretlen.

A projekt körüli titokzatosság, ironikusan, kissé szembe megy az ICO-k során kialakult praktikákkal. Az 5 milliárd gram maximális tokenmennyiség se biztos, mivel elérhető nyílt forrású báziskód nincs. A nem hivatalos 121 oldalas fehér könyvük, annak frissített változata és a 148 oldalas TVM leírás szerint viszont a bűvös szám 5 milliárd lesz.

(Borítókép: Unsplash)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük