Fáklyás kezdeményezéssel népszerűsítik a Lightningot

Digitális fáklyákat adnak át egymásnak a bitcoinközösség tagjai. A hodlonaut nevű Twitter-felhasználó mozgalmához már több mint 230-an csatlakoztak. Céljuk a Lightning Network terjesztése.

A kriptofejlesztők múlt éven azzal töltötték idejük nagy részét, hogy olyan skálázható megoldásokat találjanak a jelenlegi blokklánchálózatok számára, amelyeket a valós felhasználási esetekben is alkalmazni lehet. A leginkább ismert és legtöbbet emlegetett a Lightning Network (LN) lett – amely egy azonnali, párhuzamos, decentralizált csatornát hoz létre a Bitcoin hálózatán lebonyolított mikrofizetések számára.

A hálózat jelenlegi kapacitása 7201 csomópontot foglal magában, forgalma meghaladja a 774 BTC-t (850 M Ft) és a 34.309 csatornát. Ez egy igencsak masszív teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy januári elindulásakor még csak 50 csomóponttal rendelkezett. Annak ellenére, hogy mindez jelentős előrelépéseket jelent a bitcoinhálózat kiskereskedelmi felhasználása felé, a közösség általánosságban nem fejezett ki komolyabb érdeklődést a második réteg iránt. Ezzel szemben megmaradt a technológiában jártasak szórakozásának.

Fáklyákkal a Lightningért

Egy hodlonaut nevű Twitter-felhasználó éppen ezért indította el Lightning Torch (Lightning Network Trust Chain) mozgalmát, hogy felkeltse a figyelmet a bitcoinalapú mikrofizetések ezen megoldása iránt.

Minden január 19-én kezdődött, amikor a norvég hodlonaut közzétett egy tweetet. Ebben azt ígéri, hogy a tippin.me szolgáltatása segítségével 100.000 satoshit küld annak a megbízható személynek, aki válaszol a bejegyzésére. (A tippin.me egy LN-tárca, amelyen keresztül amolyan borravalót és mikrofizetéséket küldhetünk másoknak.) Minden fogadó aztán hozzáad 10.000 satoshit az egyenleghez, kiválaszt egy célszemélyt, majd elküldi neki az új összeget. Mivel az eredeti bejelentés a Twitteren történt, így a közösségimédia-platformon kell elárulni, kihez kerül majd a „fáklya”.

Minden személy számít – ez az, amely olyan széppé teszi a decentralizált rendszereket. Akárcsak ebben az esetben, ahol az LN bitcoinközösség számára történő bemutatására tettek egy kis léptékű erőfeszítést. A mostani kezdeményezés nemcsak az LN hasznosságát és rugalmasságát hangsúlyozza, de jól megmutatja, hogy a hasonló mozgalmak jóval többet tehetnek a kollektív javak gyarapításáért.

Az LN-fáklya ötletét maga Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója is támogatja. Ezen felül számos más neves személy is részt vett a fáklyaváltásban. Legutóbb például Adam Back (Blockstream-CEO) adta át sajátját Reid Hoffmannak (LinkedIn-társalapító). Egy másik nagy név a Fidelity Investments pénzügyi óriás volt, amely február 22-én küldte tovább a felgyülemlett összeget.

A cikk írásakor épp a 238. egyedi résztvevő birtokolja a digitális fáklyát, ami azt jelenti, hogy már nagyjából 2,4 millió satoshi gyűlt össze (0,024 BTC).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük