Az FBI 5 millió dollár nyomravezetői díjat tűzött ki a kriptokirálynőért

Az Egyesült Államok kormánya 5 millió dolláros jutalmat hirdetett meg minden olyan információért, amely hozzájárulhat Ruja Ignatova, a OneCoin alapítójának letartóztatásához.

Az amerikai bűnüldöző hatóságok továbbra is vadásznak a hírhedt gyanúsítottra, annak ellenére is, hogy a hírek szerint 2018-ban meggyilkolták.

Az FBI egyik legkeresettebb embere

A haláláról szóló hírek ellenére sem ért véget a kriptokirálynő története. Az amerikai külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy 5 millió dollárra emeli a letartóztatásához és elítéléséhez vezető információkért járó jutalmat.

2022 júniusa óta Ignatova szerepel az FBI tíz legkeresettebb személyének listáján. Bár a külügyminisztérium és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda nem indokolta a jutalom emelését, az Ignatovára kitűzött vérdíj 2018-ban még “csak” 100 ezer dollár volt. Ahogy az eltűnés körüli rejtély nőtt, a bűnüldöző szervek úgy emelték folyamatosan a vérdíj összegét.

Ruja Ignatova felemelkedésének és bukásának története 2014-ben kezdődött a OneCoin elindításával. A tokent a következő Bitcoinként forgalmazták, miközben csupán egy hatalmas Ponzi-rendszer volt. 2017-ben kipukkant a lufi, és a OneCoin rendszer összeomlott. A vezetők 4 millió dollárt loptak, és Ignatova rejtőzködni kényszerült.

A Külügyminisztérium a OneCoin-t a történelem egyik legnagyobb globális csalási rendszerének nevezte. Az ügy kirobbanása óta Ignatova ellen Bulgáriában, az Egyesült Államokban, Németországban és Indiában is büntetőeljárás van érvényben.

A kriptokirálynő eltűnése

Ignatova nem sokkal azután tűnt el, hogy 2017 őszén vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban. Utoljára a bulgáriai Szófiából Athénba tartó járaton látták. Az FBI szerint lehetséges, hogy Ignatova plasztikai műtéttel módosíthatta külsejét, vagy német útlevéllel utazhatott a Közel-Keletre vagy Kelet-Európába.

Olyan pletykák is keringenek, hogy Ignatovát megölték. 2023-ban egy bolgár médium jelentése szerint 2018-ban Ignatovát egy “Taki” néven ismert bolgár drogbáró parancsára meggyilkolták és feldarabolták a Jón-tengeren egy jachton.

„Ismerve, hogy milyen erőszakos kartellek vannak az országban, ha [Taki] azt gondolta, hogy fenyegetést jelent rá, valószínűleg kiiktatta, ahelyett, hogy megvárta volna, hogy elkapják”

– mondta Richard Reinhardt, az adóhivatal korábbi riportere a BBC által készített podcastban.

Ezt a jelentést azonban soha nem igazolták. Az ehhez hasonló híresztelések azonban sokak szerint a bűnöző rejtőzködését segítik. Az FBI az évek során többször is kapott hasonló információkat, de továbbra sem törölte Ruja Ignatovát a tíz legkeresettebb személy listájáról.