Egy drogbáró gyilkolhatta meg a kriptokirálynőt

Több bizonyíték is arra utal, hogy egy drogbáró ölhette meg a kriptokirálynőt.

A BBC The Missing Cryptoqueen [Az eltűnt kriptokirálynő] podcastjának új epizódja azt sugallja, hogy a kriptokirálynő meggyilkolásával kapcsolatos korábbi jelentések igazak lehetnek.

A BBC podcastjának adásában az eltűnt kriptokirálynő nyomába eredtek

A Missing Cryptoqueen podcastjának új epizódja szerint most több bizonyíték is arra utal, hogy az eltűnt kriptokirálynőt, Dr. Ruja Ignatovát egy bolgár drogkirály gyilkolhatta meg. Azért, mert „problémává” vált.

Úgy tűnik, hogy a podcast új epizódja alátámasztja a tavalyi jelentéseket. Ezek szerint Ignatova kapcsolatban állt a bolgár alvilággal, és meggyilkolhatták.

2014-ben Ignatova dobta piacra a OneCoint. A OneCoin egy forradalmian új bányászható kriptovaluta volt. Maximálisan 120 milliárd érmével rendelkezett, ami kifejezetten a Bitcoin sikerének utánzására terveztek. Az elkövetkező néhány évben több millió dollárnyi befektetést gyűjtött össze, de végül nyilvánvalóvá vált, hogy a OneCoin csak átverés volt. Ignatova több vizsgálat után 2017 októberében tűnt el a nyilvánosság szeme elől, miután Bulgáriából Görögországba utazott.

Az eltűnt kriptokirálynő ügye

2019-ben a BBC Sounds podcastja, a The Missing Cryptoqueen elkezdett nyomozni a csalás és Ignatova esetleges eltűnésének ügyében. Aztán 2022-ben az FBI felvette a tíz legkeresettebb körözött személy listájára a hölgyet, ahol a mai napig fent van.

2023-ban a Bird bolgár hírügynökség vizsgálata arról számolt be, hogy Ignatovát 2018-ban ölhették meg, miután átadtak neki olyan dokumentumokat, amelyeket állítólag egy meggyilkolt bolgár rendőrtisztnél találtak. Az azóta ellenőrzött dokumentumok azt állítják, hogy meggyilkolását egy Taki néven ismert drogkirály rendelte el, majd a holttestét a Jón-tengerbe dobták.

A BBC nyomozóinak új jelentése szerint Ignatova védelemért fizetett Takinak, miközben Taki a OneCoin hálózatát használta pénzmosásra.

„Bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy Bulgáriában minden idők legtermékenyebb kábítószer-kereskedője szorosan kötődött a OneCoinhoz [és] [Ruja Ignatova] személyi biztonsági őreként szolgált” – mondta egy ügyvédhelyettes a BBC-nek 2019-ben.

Taki havi 100 000 dollárt kaphatott a szolgáltatásaiért cserébe

Az új BBC epizód is a drogbárót teszi felelőssé

Az új Missing Cryptoqueen epizód arról is beszámol, hogy számos forrás azt mondta az újságíróknak, hogy Ruját Taki gyilkolta meg, mert problémává vált a OneCoin miatt fennálló számos nyomozás miatt.

„Ismerve, hogy milyen erőszakos kartellek vannak az országban, ha [Taki] azt gondolta, hogy fenyegetést jelent rá, valószínűleg kiiktatta, ahelyett, hogy megvárta volna, hogy elkapják” – mondta Richard Reinhardt, az adóhivatal korábbi riportere.

Frank Schneider egykori kémtől kiszivárgott dokumentumok is megerősítik, hogy a Szatellit művelet [Operation Satellite], azaz Ruja és a OneCoin elleni nemzetközi rendőrségi nyomozás kódneve, Ruja Takival való kapcsolatát vizsgálta.

2023-ban Kurót, Taki szervezetének tagját, feleségét és két másik embert meggyilkoltak Fokvárosban. Amíg a rendőrség még mindig keresi a gyilkosokat, Ivan Hristanov volt bolgár miniszterhelyettes szerint útban voltak a nyilvános kivégzés áldozatai.

„Bizonyos embereket el kellett távolítani, mert túl sokat tudtak Takiról” – tette hozzá.

“Ez egy jó elmélet. Hiteles lehet” – mondta a The Missing Cryptoqueen podcast mögött álló csapat.

Azonban azt gondolják, hogy a Ruja halála körüli pletykák – amíg nem bizonyosodik be a valóságtartalma, valójában csak segítik, hogy tovább rejtőzködhessen. Az elmúlt években számos alkalommal látni vélték Dr. Ruját, és az FBI még mindig nem törölte őt a tíz legkeresettebb személy listájáról.