Fed elnök a Libráról – Potenciális előnyök és kockázatok

Jerome Powell az Amerikai Központi Bank (Fed) elnöke a Facebook Libráról, mint hasznos és kockázatos kriptopénz beszélt. Powell egy sajtótájékoztatón nyilatkozott, június 19-én.

Aggódik-e a központi bank?

A majd egy órás tájékoztatás alatt a Fed elnökét arról is kérdezték, hogy aggódik-e amiatt, hogy a Facebook Libra kriptopénze alááshatja a Fed tekintélyét és visszavetheti a gazdaságra való ráhatásának erejét.

Válaszában Powell azt mondta, hogy szerinte a társadalomnak még hosszú utat kell megtennie, amíg a digitális pénzek leváltják a központi bank által kezelt pénzt. Ezért is a központi bank nem aggódik különösképpen, hogy a digitális pénzek miatt a továbbiakban ne lenne képes megvalósítani a monetáris politikát. Ezzel is jelezte, hogy szerinte a digitális pénzek még gyerekcipőben járnak.

Ha eleged van a reklámokból, akkor használj Brave böngészőt.

Powell megerősítette, hogy a Facebook-kal tartanak majd egy egyeztetést a projekttel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a cég:

“Széles körben folytatott egyeztetéseket világszerte szabályozókkal, felügyeletekkel és rengeteg emberrel, köztük a Feddel is. Ez egy általunk is preferált megoldás, rengeteg a versenyszférában tevékenykedő céggel ülünk le tárgyalni, és jelenleg elképesztő mennyiségű innováció bevezetésén dolgoznak ezek a cégek.”

Powell hozzátette, hogy szerinte potenciális előnyök és kockázatok is származhatnak egy digitális pénzből, mint, amilyen a Facebooké is lesz, ami amúgy egy igen jelentős mértékű applikációként fog elindulni.

Álláspontok a Libráról: Nemzetközi reakciók

Kormányzati képviselők világszerte véleményt nyilvánítottak a Facebook új tokenjével kapcsolatban, ami igen nagy hullámot kelthet maga körül a havi 2,7 milliárd potenciális felhasználójával.

Nem sokkal később, hogy a Libra fehér könyve megjelent, az amerikai pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottság elnöknője kezdeményezte, hogy a Facebook állítsa le a fejlesztést. A szenátus bankokkal foglalkozó bizottsága meghallgatást fog tartani az ügyben július 16-án.

A francia gazdasági és pénzügyminiszter Bruno Le Maire úgy fogalmazott, hogy a kormány “garanciát fog kérni” a Facebooktól a Librára tekintettel.

Az orosz Duma pénzügyi bizottságának elnöke Anatoly Aksakov kijelentette, hogy országa nem fogja legalizálni a token használatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.