A Federal Reserve jóváhagyja a Libor Ethereum által támogatott alternatíváját

Jerome H. Powell, a Federal Reserve Board elnöke 2020. május 28-án arról adott ki nyilatkozatot, hogy az AMERIBOR alkalmas-e a LIBOR kiváltására. Az AMERIBOR az Ethereum blokklánc engedélyezett verzióját használja a bankközi hitelkamatlábak rögzítéséhez.

LIBOR kontra AMERIBOR

A 2020. május 28-i írásbeli nyilatkozat Tom Cotton szenátor (R-AR) kérdésére érkezett. Cotton szenátor azt kérdezte, hogy a Fed támogatja-e az alternatív benchmark kamatlábakat (mint például az AMERIBOR) az egynapos fedezett hitelkamatlábak (SOFR) mellett.

A kérdés pontosan így szólt:

“A mai meghallgatáson a LIBOR-ról való áttérésről beszélt és arról, hogy számos bank azt mondta, hogy szeretnének a SOFR-től elkülönített kamatlábbal dolgozni, azaz egy hitelérzékeny kamatlábbal (mint a LIBOR). Örömmel hallottam, hogy a Federal Reserve együttműködik ezekkel a bankokkal, hogy támogassa őket egy hitelérzékeny kamatláb használatára. Alkalmas az AMERIBOR ezen intézmények számára?”

Tom Cotton

Powell elnök válaszában kijelentette, hogy „a Federal Reserve támogatja az Alternative Reference Rates Committee (ARRC) munkáját. Úgy véli, hogy az SOFR egy robusztus alternatíva, amely sok piaci résztvevő számára segítséget nyújt a LIBOR-ról való áttérésben.” Az ARRC ajánlásai és a SOFR használata egyenlőre önkéntes. A piaci szereplőknek arra kell törekedniük, hogy az LIBOR-ról való áttérést a saját körülményeiknek leginkább megfelelő módon hajtsák végre.

Powell elnök levelében kijelentette: „Az AMERIBOR egy olyan benchmark kamatláb, amelyet az American Financial Exchange hozott létre, és megfelel az International Organization of Securities Commission’s (IOSCO) pénzügyi benchmark alapelveinek. Az AMERIBOR teljesen megfelelő kamatláb azoknak a bankoknak, amelyek az American Financial Exchange-en (AFX) keresztül finanszírozzák magukat, vagy más hasonló intézmények számára, akiknek az AMERIBOR rámutathat a finanszírozási költségeikre. Azonban sok piaci szereplő számára ez nem feltétlenül megfelelő. ”

Jerome H. Powell

A LIBOR kora leáldozott

A London Interbank Offered Rate (LIBOR) a rövid távú kamatlábak széles körében alkalmazott benchmarkja. Az évek során számos botrány is fűződött hozzá. Legismertebb az volt, amikor bankárok manipulálták a hitelkamatlábakat 300 milliárd dollárt érő szerződések esetében, és ennek eredményeképpen több milliárd dollár veszteséget szenvedtek el a helyi önkormányzatok az Egyesült Államokban.

Korábban már John Williams, a Federal Reserve Bank of New York elnöke is azt nyilatkozta, hogy a pénzszektor „nem várhat tovább” a LIBOR hitelezési benchmark használatának felhagyásával. Ennek lett az egyik következménye, hogy a Federal Reserve összehívta az Alternative Reference Rates Committee-t (ARRC), amely a LIBOR alternatívájaként létrehozta az egynapos fedezett hitelkamatlábat (SOFR).

Engedélyezett Ethereum használata az AMERIBOR-ral

Az AMERIBOR a blokklánc technológiát használja a kamatlábak meghatározására, és erős versenytársa a SOFR-nek. “Ez az AFX első jelentős blokklánc-kezdeményezése” – mondta az AFX elnöke és vezérigazgatója, Richard Sandor. „Sokat tanultunk erről az új és izgalmas technológiáról. Úgy gondoljuk, hogy a blokkláncban megvan a potenciál az elektronikus kereskedelem és a pénzügyi piacok átalakítására.

Az AFX mindegyik fél számára két, nem helyettesíthető tokent fog létrehozni. A Bitcointól eltérően – ami helyettesíthető, azaz minden token megegyezik – ezek a nem helyettesíthető tokenek megfelelnek az ERC-721 token szabványnak, és információkat tartalmaznak a tranzakcióról és a partnerről. A tokeneket az AFX Blokklánc automatikusan bocsátja ki, amikor egy tranzakció elkezdődik, és a paritás intelligens szerződés nyelvezetét használja. Majd amikor a tranzakció befejeződik, az automatikusan lezáródik.

Ellentétben a nyilvános Ethereum blokkláncban végrehajtott tranzakciókkal, amelyek konszenzusos elven működnek a proof-of-work-nek nevezett folyamaton keresztül, az AFX Blokklánc proof-of-authority-t használ, ami azt jelenti, hogy míg a tokenek kompatibilisek lesznek a nyilvános blokklánccal, az AFX bizonyos fokú ellenőrzést fenntart a tranzakciók felett.

Federal Reserve és a blokklánc technológia

2016-ban Lael Brainard, a Federal Reserve kormányzója, aki már régóta nyomon követi a blokklánc technológiát a Fed számára, kijelentette: „Felismertük az elosztott főkönyvi technológia és a blokklánc lehetőségeit a pénzügyi piaci szereplők utalási, tárolási és digitális eszközeik tulajdonjog nyilvántartásának átalakítása esetében.” Brainard azonban hozzátette, hogy ez egy új technológia, aminek még bizonyítani kell. A Boston Fed azonban 2016 óta már csendben dolgozik a blokkláncon, és tavaly elvégzett egy kísérletet az Ethereummal és a Hyperledgerrel a koncepció bizonyítására.

A Federal Reserve mint szabályozó nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tendenciát, hogy a több milliárd dolláros társaságok hogyan kísérleteznek és használják a blokklánc technológiát. Az természetes, hogy a magánszektorbeli alkalmazása fokozódik a technológiának, és a központi bank figyelemmel fogja kísérni ezeket a tendenciákat, és ahhoz mérten fog alkalmazkodni, hogy a piac és a bankok hogyan kezdik el használni a blokkláncot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük