A Fed elnöke közölte: “Képesek vagyunk digitálisan pénzt létrehozni”

Jerome Powell, az amerikai Federal Reserve (Fed) elnöke elismerte, hogy a bank pénzzel árasztotta el a gazdaságot és addig folytatja a hitelezési programokat, ameddig arra szükség van.

A CBC News 60 Minutes május 17-i interjújában Jerome Powell, az Egyesült Államok központi bankjának számító Fed elnöke a koronavírus járvány miatt kialakult pénzügyi válságról, a Fed által hozott intézkedésekről, a munkanélküliségről és a talpra állás lehetőségeiről beszélt. Az interjút azonnal megosztották a Twitteren, melyet többen úgy kommentáltak, hogy ezzel egy újabb bizonyíték lett arra, hogy igenis szükség van kriptovalutákra.

Powell, aki a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi szakemberének számít, úgy véli, hogy alapvetően elég gyorsan reagált a válságra. De szerinte a Kongresszus 3 billió dolláros segélye nem lesz elegendő egy generáció megmentésére, az alacsony növekedés és a stagnáló bérek miatt. Kitért arra is, hogy az országban elképesztő mértékben nő a munkanélküliség. Úgy véli, hogy ha az emberek huzamosabb ideig kiesnek a munkaerő piacról, akkor később óriási hátrányokkal indulnak majd. Aggodalmát fejezte ki a csőd szélére került kis-és középvállalkozások miatt, amelyek az ország motorját alkotják és több tíz millió embernek adnak munkát.

Pénzgyártás szakmából

Az interjú legérdekesebb része azonban még csak ezután következett. A műsorvezető, Scott Pelley ugyanis azt kérdezte a Fed elnökétől, hogy igaz-e az, hogy a Fed márciusban elárasztotta pénzzel a gazdaságot. Jeremy Powell szemrebbenés nélkül kijelentette: “Igen. Azt csináltuk.”

A műsorvezető természetesen azonnal afelől érdeklődött, hogy ez a pénz mégis honnan származott. “Csak úgy nyomtatta?, kérdezte a bank elnökét.

Powell szerint a Fed az amerikai dollárt digitálisan is létrehozhatja a fizikai pénz nyomtatása mellett. “Központi bankként képesek vagyunk digitálisan pénzt létrehozni és ezt úgy csináljuk, hogy kincstárjegyeket, kötvényeket vagy más állam által garantált értékpapírokat vásárolunk. Ezzel növeljük a pénzkínálatot. Ténylegesen valutát is nyomtatunk, amit a Federal Reserve bankjain keresztül terjesztünk.”

Ennél talán már csak a pénz nyomtatására adott magyarázat volt érdekesebb. Powell azt mondta: “Ennek nem a pénzügyi rendszer problémája, egy buborék vagy valami hasonló az oka. A gazdaság rendben volt. A pénzügyi rendszer rendben volt. Azért tettük, hogy megvédjük magunkat a vírustól. Ez azt jelenti, hogy amikor a járványnak már vége, a gazdaságnak képesnek kell lennie arra, hogy helyreálljon.”

Nick Chong például röviden úgy fogalmazott, hogy “ez egy furcsa módja annak a kifejezésére, hogy vásárolj bitcoint”.

Powell szavai kétséget kizáróan hatással lesznek a hagyományos piacokra, a kriptovalutákra viszont nem igazán. A BTC áremelkedése azt sugallja, hogy a vezető kriptovaluta most kevésbé korrelál a részvényekkel a világjárvány kitörése előtti időszakhoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.