Fedimint: egy decentralizált Chaumian E-cash, amely a Bitcoinra épül

Mai cikkünkben bemutatjuk a Fedit, egy Bitcoin startupot, amely a Fedimint nyílt forráskódú protokollra épít és egy Federated Chaumian E-casht hoz létre, amely a Lightning Networkbe van integrálva. A Fedimint a “Federated Mint” rövidítése, és a Blockstream Liquid oldalláncához hasonló decentralizált föderációt használ.

Mi az a Fedi és miben különbözik a Fedimint-től?

A Fedi egy Bitcoin startup, amely decentralizált Chaumian E-cash-t hoz létre az Elsirion által létrehozott Fedimint Chaumian E-cash protokollt használva. A Fedimintet leginkább úgy lehet leírni, mint a Bitcoin közösségi módon történő őrzését és tranzakcióit, ahol nagyon erős a személyes adatok védelme.

A Fedi a Chaumian E-cash-hez és a Lightning Networkhöz hasonló Layer-2-es technológiákat használ a Bitcoin globális skálázására. Eközben szinte tökéletes, készpénzhez hasonló adatvédelmet vezet be a Bitcoin-tranzakcióknak is.

Hogyan működik a Fedimint?

Fedimint

A Fedimint egy konszenzus protokollt használ, amely lehetővé teszi, hogy a különálló Chaumian pénzverdék, az úgynevezett “őrzők” összehangoltan cselekedjenek. A konszenzusos mechanizmus aszinkron és bizánci hibatűrő. Még ha a föderáció egyes tagjai le is kapcsolódnak a hálózatról, a föderáció akkor is működőképes marad.

Ez azt jelenti, hogy a föderációban lévő őrzők biztosítani tudják, hogy egyetlen rossz szereplő se tudjon előnyt kovácsolni magának. Az őrzők együttműködnek, hogy a felhasználók Bitcoinjait egy több aláírást tartalmazó tárcában őrizzék, ami védi azokat a külső támadásoktól. Az őrzők felelősek a Bitcoin befizetéséért és kivonásáért a pénzverdébe és a pénzverdéből. Emellett E-casht adnak ki és váltanak be. Valamint biztonsági mentést készítenek a felhasználók számláiról, és segítenek a felhasználóknak a számla visszaállításában.

A Chaumian E-cash vak aláírásokat használ az E-cash kibocsátásához és beváltásához. Ez azt jelenti, hogy a pénzverde nyomon tudja követni a pénzverdében elhelyezett Bitcoin teljes összegét, valamint a kibocsátott és még be nem váltott E-cash teljes összegét.

Fedimint

A pénzverdének viszont nincs tudomása a felhasználó számlaegyenlegéről. Illetve azt sem tudja, hogy kinek bocsátott ki E-casht, ki váltotta be azokat, és nem ismeri a tranzakciós előzményeket sem.

A Fedi javítja a Bitcoin skálázhatóságát is, mivel a gazdasági tevékenységet ki lehet tolni az alapszintű blokkláncról, amelynek korlátozott az átviteli kapacitása. A Fediben a felhasználók BTC-ben helyezik el pénzüket, és cserébe E-cash-t kapnak. Az E-cash-sel végzett minden tranzakció azonnal feldolgozásra kerül, és nagyon alacsony költségeket számolnak fel.

Ez az E-cash elkölthető a pénzverdén belül a pénzverde bármely más felhasználójánál vagy a Fedi Lightning Network integrációján keresztül a pénzverdén kívül is. A Lightning hálózat átjáróján keresztül a felhasználó a pénzverdén belülről küldhet fizetést, amely azonnal Lightning-fizetéssé alakul át. Az egyik pénzverdéből érkező felhasználók egy másik pénzverde felhasználóival is le tudnak bonyolítani tranzakciókat szintén a Lightning Network-re épülve.

Milyen dolgokat tesz lehetővé a Fedi?

A Fedi elérhetővé teszi a Bitcoint több milliárd nem műszaki beállítottságú ember számára is, akiknek fogalmuk sincs arról, hogyan tárolhatják biztonságosan aai Bitcoinjkat. A Bitcoin-felhasználók többsége jellemzően letéti őrzéssel tárolja a BTC-jét, és letéti tárcákat használ. Ez kiszolgáltatja őket a lopás, a rossz gazdálkodás, a fizetés blokkolása, a számla befagyasztása és más lehetséges kockázatok előtt, ha valaki másra bízzuk a pénzünket.

A Fedi is egy letétkezelői megoldás, de a pénzverdék föderációjának köszönhetően vannak olyan fékek és egyensúlyok, amelyek megakadályozzák az előbb felsorolt kockázatok beteljesülését. Ez azt jelenti, hogy a Fedi ugyanazt az “egyszerű és könnyen használható” felhasználói élményt nyújtja, mint a letétkezelési szolgáltatások, de kevesebb olyan lehetőséggel, amelyek visszafelé sülhetnek el.

A Fedi mint Layer-2-es technológia Bitcoin-alapú tokenek és eszközök, például stabilcoinok vagy akár altcoinok kibocsátására is használható. A megrögzött Bitcoin-rajongók elmélete szerint az E-cash tulajdonságai miatt más tokenekre nem is lesz szükség, és sokan már izgatottan várják a tokenizáció Bitcoinba való bevezetésének lehetőségét. Több projekt, például az RGB és a Taro is ennek megvalósításán dolgozik. A Fedi segíthet betölteni ezt a rést.

Mivel a Fedi nem blokklánc, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, nincs korlátozva, hogy mit lehet rá építeni. A Fedi lehetővé tehetné az okos szerződés-szerű tranzakciókat és a programozható költési feltételeket. Ez azt jelenti, hogy a Chaumian E-cash-en keresztül decentralizált pénzügyi (DeFi) jellegű felhasználási eseteket is megalkothatunk a Bitcoin számára. Az olyan dolgok, mint a decentralizált tőzsdék (DEX), a hitelezés és a piacterek könnyen megvalósíthatók lehetnének a Fedi Layer 2-es megoldásnak köszönhetően.