Azonnali banki utalások bevezetését tervezi a FED 2023-ra

A Federal Reserve Bank tegnap jelentette be, hogy új szolgáltatást fejleszt FedNow néven. Segítségével a nap 24 órájában valós idejű elszámolások lesznek elérhetőek az amerikai bankok számára. A FedNow 2023-ra vagy 2024-re élesedhet és kezdetben maximálisan 25 000 dolláros utalásokat lehet valós időben elszámolni.

A FedNow célja, hogy gyorsabbá és könnyebbé tegye a kisvállalkozások és lakossági banki ügyfelek számára a fizetési elszámolásokat. Ugyanakkor az amerikai jegybank nem az első, ami hasonló szolgáltatás bevezetésén dolgozik. A szövetségi szintű valós idejű utalási rendszer közvetlen versenytársa lesz a Clearing House fizetési rendszerének, amit egy, a világ legnagyobb bankjait tömörítő konzorcium fejleszt. A bankok között található a Capital One, Citibank, Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan Chase és Deutsche Bank.

Hasonló instant fizetési megoldásokra már van példa, mint a Venmo, vagy akár a PayPal is, de a Federal Reserve szerint ezek a szolgáltatások “zártláncúak” mivel csak akkor használhatóak, ha a felek ugyanazon a platformon tartózkodnak, illetve csak egy adott bank hozzákapcsolásával működnek. A FedNow, ha elindul, egy univerzális infrastruktúra lesz és a csatlakozó bankok – mérettől függetlenül – való idejű utalásokat tudnak majd lebonyolítani.

2023 – 2024-ig még rengeteg idő van és ismerve a fintech és kriptopénz szektor dinamikus fejlődését, mire az instant elszámolás elindul, már lehet túl késő lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük