Fehéroroszország jogi keretet biztosít a kriptogazdasághoz

A hírek szerint Fehéroroszország elnöki rendelettel szabályozza a kriptopénzeket, ICO-kat, és az okos szerződéseket. A rendeletet december 21-én írták alá és március 28-án lép életbe. A szabályozáson már nyár óta dolgoznak mind a jogalkotók, mind a társadalmi-politikai szervezetek.

A ”Digitális gazdaság fejlesztéséről” címet viselő dokumentumban (8. Elnöki rendelet/2017) megengedték, hogy a fehérorosz Szilícium-völgyként emlegetett fejlesztési parkban az egyének és üzleti entitások szabadon végezhetnek kutatást, üzleti tevékenységet tokenekkel. A kriptopénzeket a speciális token kategóriába sorolják. A polgárok a parkban működő cégeken és egyéneken keresztül juthatnak valutákhoz.

High Technologies Park – Fehéroroszország gazdasági motorja

A HTP fejlesztési park egy külön törvényi és adórezsimmel rendelkező terület, amely hasonlít a Szilícium-völgyre. 192 vállalat fejleszt szoftvereket, a befektetések 35 százaléka pedig külföldi befektetésből jött létre. 2017 szeptemberében a parkban mintegy 30 000 munkavállaló dolgozott. 2016-ban a külföldi tőkebeáramlás 169.2 millió USD-t tett ki, amely 16%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Érdekes lesz látni, mi történik majd, amikor a kriptopénzekhez kapcsolódó tevékenységek március után igazából beindulnak.

Fehéroroszország - Lukasenko
Fehéroroszország fura ura: egyrészt autoriter, másrészt innovációbarát.

Az elnöki rendelet jogalapot biztosít ICO-k lefolytatására, kriptovaluták használatára, okos szerződések és DAppok írására, és nem ír elő megkötéseket és különös követelményeket a tokenek létrehozásához, tárolásához, kisajátításához és cseréjéhez, valamint tőzsdék és platformok működéséhez.

A bányászat, vétel, kisajátítás magánszemélyek által nem számítódik üzleti tevékenységnek, ezért nem bejelentés-köteles. 2023-ig a bányászathoz, létrehozáshoz, kisajátításhoz kötődő egyéb tevékenységek folytatása után nem kell adót fizetni.

Az ország jelentős nukleáris erőművekben előállítható villamos energia potenciállal rendelkezik. A rendelet piszkozatának elkészítése után a Nemzeti Bank is teszteket végzett, és megengedte a blokklánc alapú tranzakciók végrehajtását a bankszférában.

A rendelet meghatározza a tokenek és okos szerződések fogalmát. A kriptovalutákat nem különböztetik meg világosan a tokenektől, az okos szerződések meghatározása pedig eléggé átfogó ahhoz, hogy a mostanában használatos megoldásokra vonatkozzon.

Ezzel a lépéssel Fehéroroszország az első a világon, amely hivatalosan is elismeri az okos szerződéseket. A rendeletben bizonyos angolszász jogrendszerben létező fogalmakat is átemeltek. A lépésektől további befektetéseket és az üzleti élet élénkülését várják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük