180 fokos fordulat: a Fekete Hattyú írója szerint a bitcoin egy piramisjáték

Nassim Taleb szerint a bitcoinnak semmi kapcsolata nincs az inflációval és úgy általában a gazdasággal, azt javasolja mindenki maradjon távol tőle. 

Taleb érvelése nem is lenne annyira érdekes, ha amúgy pár évvel ezelőtt még nem hitt volna a bitcoinban. Korábban még úgy beszélt a bitcoinról, mint egy nagyon ígéretek új pénz, ami nem függ egyetlen ország kormányától sem. Taleb bitcoinhoz való hozzáállása azonban megváltozott, eladta az összes érméjét és mostanában inkább a kriptopénzek ellen beszél.

A bitcoin egy piramisjáték?

A libanoni-amerikai statisztikus, opciós kereskedő és kockázat elemző, Nassim Nicholas Taleb most a CNBC csatornának nyilatkozott, írta még pénteken a Bitcoin.com.

Talebet arról kérdezték,hogy a jelenlegi viharos piaci körülmények között mit ajánl a befektetőknek és megkérdezték a véleményét a kriptopénzekről és a bitcoinról, amit egyre több befektető tart a portfóliójában.

Az interjúban elmondta, hogy véleménye szerint a jelenlegi viharos piacon inkább részvényeket és ingatlant érdemes venni, a bitcoinnak ugyanis semmi köze az inflációhoz vagy a gazdasághoz.

A bitcoin hozza a piramisjátékok tulajdonságait. Mindenki tudja, hogy egy ponzi az egész. Egyáltalán nincs kapcsolat az infláció és a bitcoin között. Semmi sem. Simán előfordulhat, hogy hiperinfláció lesz és a bitcoin ára nulla lesz.

Taleb hozzátette, hogy bár a bitcoin gyönyörű kriptográfiai rendszer, de semmi okuk az embereknek azt hinni, hogy bármihez kapcsolódik a gazdaságban.

Ha szeretnél az infláció ellen védekezni, akkor vásárolj földet és termessz rajta olíva bogyót. A legjobb stratégia amit a befektetők alkalmazhatnak, hogy olyan dolgokat tartanak, amik a jövőben hasznot hoznak.

Miközben Taleb épp a bitcoin ellen fordul, egyre többeket látni akik éppen hogy most ismerik fel a bitcoinban rejlő lehetőséget. A Goldman Sachs befektetési bank szerint a bitcoin jól működhet inflációs környezetben, mint értékmegőrző eszköz az arany helyett. A brit Ruffer befektetési bank szerint a pénzpiaci kockázat ellen ad fedezetet a bitcoin, a Deutsche Bank szerint pedig a dollár és a inflációval szemben is fedezetet nyújt a bitcoin. Nem mindenki osztja tehát Taleb véleményét.