A Goldman szerint a stabil dollár napjai meg vannak számlálva. A Bitcoin lesz az új világpénz?

A Goldman stratégái egy befektetőknek szóló anyagban kijelentették, hogy az USA dollár pozíciója, mint globális tartalékvaluta bizony veszélyben van. A cég elemzői az aranyat jelenleg biztonságosabbnak tartják, mint az amerikai dollárt. A Bitcoinról azonban már nem így gondolkodnak.

Adósságfelhalmozás, bankjegynyomtatás, koronavírus – csak néhány ok, amiért gyengül a dollár

A 330 milliós Amerikai Egyesült Államokban van jelenleg a legtöbb megerősített koronavírusos eset a világon – a Johns Hopkins térképe szerint az összes eset száma 4,3 millió, és naponta több mint 1000 haláleset van még mindig, amikor a hasonló nemzetek halálozási száma már kezelhető számra csökkent.

A koronavírus-járvány második hullámától való félelem közepette pedig az amerikai dollár elkezdett gyengülni. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Donald Trump vezetése alatt álló ország nem tudja megállítani a vírus terjedését.

Mindeközben a Fed halomra nyomtatja a bankjegyeket, az ország kereskedelmi háborút folytat Kínával, rendszeressé váltak a zavargások és közeleg az elnökválasztás is.

Mindezek mellett az USA kormányának rekordszintű adósságfelhalmozása miatt valódi aggodalom merül fel az amerikai dollár, mint tartalékvaluta hosszútávú kilátásaival kapcsolatban” – állapították meg a Goldman elemzői, köztük Jeffrey Curry, közgazdász.

Tovább száguld az arany ára

A dolláron kívül még mindig ott van az arany, aminek unciánkénti ára egyre csak nő, sőt a közelmúltban rekordot is döntött.

Most az aranyban bízik mindenki, “különösen egy olyan környezetben, mint a jelenlegi, ahol a kormányok felszámolják fiat pénznemeiket, és a reálkamatlábakat minden idők legalacsonyabb szintjére állítják” – írták a Goldman elemzői.

Mi a helyzet a digitális arannyal, azaz a Bitcoinnal?

A Goldman májusban felborzolta a kedélyeket azzal, hogy kijelentette, nem ismeri el eszközosztályként a Bitcoint. A befektetési bank nem változtatta meg a véleményét a kriptovalutáról, a jelenlegi több mint 11.000 dolláros árfolyam ellenére sem.

A kriptovaluták, beleértve a Bitcoin-t is, nem számítanak eszközosztálynak” – jelentette ki a cég. A kriptovaluták “nem mutatnak bizonyítékot az infláció fedezésére“, és “nem generálnak jövedelmet a gazdasági növekedésnek való kitettség révén”.

Ez azonban láthatóan nem tántorítja el a lelkes kriptovaluta használókat, és vannak szakértők, akik szerint nem is baj, ha az olyan intézmények, mint a Goldman Sachs nem kedvelik a Bitcoint.