Felavatták Nakamoto szobrát, Budapest a kriptoközösség térképén

Tegnap az óbudai Graphisoft Parkban felavatta a magyar kriptoközösség Satoshi Nakamoto szobrát. Jelentős tömeg gyűlt össze a kriptoökoszisztéma legmeghatározóbb alakjának készült szobor leleplezésén. 

“Akárki is volt, a bitcoin értéket teremt, különösen a bitcoin mögött álló blokklánc technológia” – mondta Győrfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, aki a Nakamoto szobor ötletgazdája.

Györfi az eseményen azt nyilatkozta, hogy a szoborral részben az volt a célja, hogy a kriptoközösség tisztelegjen Satoshi előtt, akinek a személye a mai napig ismeretlen, mégis valami olyat alkotott, ami fenekestül felforgatta a technológia világát. A közösségi finanszírozásból létrehozott szobor valódi inspiráció lehet azok számára, akinek hisznek az innovációban és nagyratörő terveik vannak.

Kalocsai Kornél a Blokklánc Magyarország nevében kijelentette, hogy a blokklánc nem csupán egy technológiát, hanem egy folyamatosan növekvő közösséget is jelent, akik hisznek az átláthatóságban, és az új technológiában.

Az avató ünnepségen megszólalt Debreczeni Barnabás, a MrCoin kriptopénzváltó alapítója is, aki úgy fogalmazott, hogy évekkel ezelőtt sokan nem hittek a bitcoinban, de úgy tűnik, hogy Nakamoto egy párhuzamos gazdaságot teremtett, ami megállíthatatlanul fejlődik és egyre több kriptohívet nyer meg magának.

Mint arról néhány napja beszámoltunk a Satoshi szobrot Gergely Réka és Gilly Tamás szobrászok készítették az elmúlt fél évben. A bronz és alumínium ötvözetéből készült arc úgy lett kialakítva, hogy abban a szobrot megtekintő emberek saját arcukat láthatják visszatükröződni. Ezzel is arra a kriptoközösségben jól ismert gondolatra szerettek volna visszautalni a készítők, miszerint mi mindannyian Satoshik vagyunk – azaz nem az számít, hogy pontosan ki is alkotta meg a bitcoint, hanem az, hogy ennek az eszmének, egy igazságosabb, decentralizált és bankoktól és államoktól független világnak mi mind az építői vagyunk.

Az eseményen egyébként tekintélyes tömeg gyűlt össze, még az idősebb korosztályból is, akik egyébként gyakran ódzkodnak az innovatív megoldásoktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük