Feléledt 12 éves hibernációból egy Bitcoin bálna, 139 BTC-t mozgatott meg

A múlt héten egy újabb Satoshi-érából származó Bitcoin bálna ébredt fel az évekig tartó alvó állapotból. Az 1H1Ab6 azonosítójú tárca 139 BTC-t utalt át egy új SegWit-címre.

Bitcoin bálna

A tárca tulajdonosa 2011. júniusában körülbelül 2250 dollárt költött a Bitcoinok megvásárlására. Az eszközök jelenlegi piaci értéke nagyjából 3,5 millió dollár. Kriptoelemzők ezeket az érméket “ősi” érméknek nevezik, ugyanis a legrégebbit is minimum hét évvel ezelőtt vásárolták meg.

Aktivizálódtak a Bitcoin bálnák az elmúlt fél évben

Ezeknek az “ősi bitcoinoknak” az aktivitása az év első felében eléggé megélénkült. Az idei év eleje óta 3200 BTC bukkant fel a hibernált állapotból, ebből 1100 érme 2013-ból származik. Egy Satoshi-érából származó cím nemrég 412 BTC-t mozgatott meg 9,6 millió dollár értékben.

Nem telt el még egy hónap sem, hogy arról számoltunk be, hogy egy szunnyadó bitcoin tárca, amely 6071 BTC-t tartott, nagyjából 178 millió dollár értékben, 9,3 éves inaktivitás után hirtelen feléledt. A Satoshi-korszakból származó tárca korábban, 2013-ban még csak 3,3 millió dollár értékű BTC-t tartott. A tárca hirtelen aktiválása izgalomba hozta a kriptopénz közösséget, sokan találgatták a tárca tulajdonosának kilétét és az aktiválás okát. A tárca tranzakciós előzményeiből kiderül, hogy az első tranzakció 2013. december 19-én történt, a legutóbbi pedig 2023. április 19-én. Az összesen 6 071 BTC-ből 2 071 BTC-t mozgattak meg. Kriptoelemzők szerint az átutalást valószínűleg tőzsdén kívüli (OTC) kereskedésként hajtották végre, mivel az összegek nem landoltak egyetlen ismert tőzsdei tárcában sem.

Nem mindig jó ha egy bálna aktívvá válik

A régi tárcákból származó érmemozgásokat gyakran rossz jelnek tekintik. Ez arra utalhat, hogy a tulajdonos a BTC-t egy kriptotőzsdére mozgatja, hogy eladja azokat, és bezsebelje a hatalmas profitját. Az ilyen volumenű eladások jelentős nyomást gyakorolhatnak a Bitcoin piaci árfolyamra. Sok esetben azonban nem erről van szó. A tulajdonosok csak időnként új címekre helyezik át Bitcoinjaikat biztonságos megőrzés céljából.

A Glassnode elemzői szerint 155 nap után kisebb az esélye annak, hogy a tulajdonosok eladják a Bitcoinjukat. Az IntoTheBlock adatai szerint pedig a Bitcoin-címek 69%-ának súlyozott átlagos tartási ideje jelenleg több mint egy év.