18 kriptotőzsdéből csak 6 implementálta a SegWit-et teljes mértékben

A Glassnode által kiadott új elemzés szerint 18 kriptotőzsdéből mindössze 6 kriptotőzsde adoptálta teljes mértékben a 2017-ben aktivált SegWit Bitcoin frissítést. Mivel a tőzsdék a Bitcoin blokkterület legnagyobb fogyasztói, a SegWit elfogadása a tőzsdék részéről rendkívül fontos lenne.

A Segregated Witness, vagy röviden SegWit egy Bitcoin protokollbővítés, amelyet 2017 augusztusában aktiváltak a hálózaton. A SegWit bevezetésének elsődleges oka a Bitcoin blokklánc skálázhatóságának növelése volt. A SegWit aktiválása előtt a Bitcoin-hálózaton gyakran torlódási problémák léptek fel, mivel a felhasználók aktivitása korlátokba ütközött a Bitcoin blokkok egy megabájtos blokkmérete miatt.

A torlódások enyhítése és a hálózati átbocsátóképesség növelése érdekében a SegWit két kulcsfontosságú változót javított. Az egyik, hogy kisebb méretű tranzakciókat tesz lehetővé, így több tranzakció fér el egy meghatározott mennyiségű blokkhelyen. A másik kulcsfontosságú változó pedig, hogy nagyobb blokkokat tesz lehetővé, ezáltal több tranzakció fér el egy-egy blokkban. Ezek a fejlesztések együttesen növelték meg a Bitcoin-hálózat általános áteresztő teljesítményét.

A tőzsdék az összes Bitcoin blokkterület 40%-át használják fel

A most bemutatott elemzésben a Glassnode azt vizsgálta, hogy milyen a SegWit elfogadási aránya a főbb kriptotőzsdék között. A tőzsdék azért fontosak a SegWit elfogadása szempontjából, mert a tőzsdék a Bitcoin blokktér nagy fogyasztói. Ha a tőzsdék implementálják a SegWitet, akkor kevesebb blokktért fognak fogyasztani, és nagymértékben hozzájárulnak a Bitcoin-hálózat jobb általános teljesítményéhez.

A Glassnode elemzése szerint a kriptotőzsdék az összes felhasznált blokkterület mintegy 40%-át használják. Például csak a Binance és a Coinbase együttesen a felhasznált blokkterület körülbelül 25%-át viszik el.

Blokktér használat
Kriptotőzsdék blokktér használata

Úttörők, lemaradók és a többiek

Az elemzést a Glassnode a tőzsdékre be- és kiáramló Bitcoin-tranzakciók alapján végezte el. Ez alapján vizsgálták, hogy ezek a tranzakciók hogyan használják a SegWitet. A jelentés három kategóriába sorolta a vizsgált kriptotőzsdéket. Vannak az úttörők 90% feletti elfogadottsággal, a lemaradók 20% és 90% közötti elfogadottsággal, és kimaradók 20% alatti SegWit-elfogadással.

A kutatás 18 tőzsdére terjedt ki, és ezek közül hat tőzsde teljesen átvette a SegWitet, hat még mindig küzd a SegWit széles körű használatával, hat tőzsde pedig eddig elég kevés erőfeszítést tett a SegWit adoptációjára.

SegWit használat
SegWit használat

Az összes kriptotőzsde közül a Binance és a Coinbase együttesen messze a legnagyobb blokkterület-fogyasztók. Csak a Binance-ről és a Binance-re irányuló tranzakciók az összes blokkterület 15%-át használják el.

Íme tehát a lista:

  • Úttörők 90% feletti SegWit elfogadással: FTX, Kucoin, Coinbase, Luno, Kraken és Bitstamp.
  • Lemaradók 20% és 90% közötti elfogadottsággal: Gemini, Hibtc, Coincheck, BitMEX, Bitfinex és Binance.
  • Kimaradók 20%-nál kisebb SegWit elfogadottsággal: Okex, Bithumb, Bittrex, Huobi, Poloniex és Gate.io.